Hormon dengeleyici besinler, Hormonlar hayatımızda önemli bir rol oynar ve zihinsel, fiziksel ve duygusal sağlığımızı etkileyebilir. Bir kadının yaşamı boyunca hormonların değişmesi normaldir; ancak, en küçük dengesizlikler bizim kötü hissetmemize neden olabilir.
Beslenme alımımız ve günlük alışkanlıklarımız bunda büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu nedenle, hormonal dengenizi geri kazanmak veya korumak için doğru yiyecekleri seçmek çok önemlidir. Sadece bu değil, bu hormon dengeleyici gıdaları yemek de perimenopoz ve menopoz yıllarında yaşanan semptomları desteklemeye yardımcı olacaktır .
Vücudumuz, hücrelerimizin ve organlarımızın işleyişini etkileyen kimyasal haberciler olarak hareket eden 50’den fazla hormon türü içerir. Besinleri metabolize etmek, büyüme ve gelişme, susuzluğumuzu ve iştahımızı kontrol etmek, vücut ısısını korumak, ruh halimizi ve bilişsel işleyişimizi düzenlemek ve üreme sistemimizi başlatmak veya sürdürmek gibi birçok önemli işlevden sorumludurlar . Hormon dengeleyici besinler
En yaygın olarak bilinen hormonlardan bazıları östrojen, testosteron, progesteron, insülin, kortizol, grelin, leptin ve tiroid hormonları en bilinenleridir. Bunlar metabolizma, ruh hali ve doğurganlık ile ilişkilidir. Bu hormonların vücudumuzda bu kadar önemli rolleri varken, bir dengesizliğin bizi nasıl bu kadar güçlü bir şekilde etkileyebileceği çok kolay.
Hormonal dengesizlik, kan dolaşımımızda çok fazla veya çok az hormon bulunmasından kaynaklanır. Hormonlarımız vücuttaki çeşitli bezler tarafından üretilir, bu nedenle hormonal dengesizlik belirtileri çok çeşitli olabilir. Aşağıda kadınların yaşadığı tipik semptomlardan bazıları verilmiştir:
Vücudunuz doğal olarak sizi mutlu ve sağlıklı tutmak için doğru miktarda ve türde hormonlar üretmeye yöneliktir. Ancak kadın hormonlarını kendi başınıza doğal olarak dengeleyebilir misiniz? Kısa cevap evet; Hormonal dengenizi iyileştirmeye yardımcı olmak için uygulayabileceğiniz birçok alışkanlık var.
Bunu yapmanın en kolay yollarından biri hormon dengeleyici bir diyet uygulamaktır. Şimdi, paniğe kapılmadan önce, bu hiçbir şekilde tipik bir moda diyeti değildir. Bunun yerine, hormonal dengesizliklere yardımcı olabilecek doğru yiyecekleri bulmak ve yemekle ilgilidir.
Ceviz tüketimi kalp hastalığı riskini azaltıyor!
Neyse ki hormonlarınızı dengelemek için çeşitli yiyecekler tüketebileceğinizi göreceksiniz. Bu nedenle, seçici bir yiyiciyseniz ve bu hormon dengeleyici gıdalardan bazılarını sevmiyorsanız bile endişelenmenize gerek yok çünkü seçim yapabileceğiniz birkaç seçenek var. Hormon dengeleyici besinler
Proteinden zengin besinler vücudumuza hormon üretiminde ve çeşitli fizyolojik süreçlerin düzenlenmesinde kullanılan amino asitler gibi çok sayıda besin sağlar. Uzmanlar her öğünde en az 20-30 gram protein tüketmenizi tavsiye ediyor. Hormon dengeleyici besinler
Yumurta, tavuk, mercimek ve balık, protein açısından zengin besinlerdir. Bununla birlikte, bununla mücadele edeceğinizi düşünüyorsanız, diyetinize her zaman protein smoothie’leri ekleyebilirsiniz.
Brokoli, lahana ve lahana gibi turpgillerden sebzeler, brassica ailesinin bir parçasıdır. Kesildiklerinde veya çiğnendiklerinde, izotiyosiyanatlar ve İndol-3-karbinol (I3C) olarak bilinen bir fitokimyasal açığa çıkar. I3C, hormonları dengelemede ve tükenmiş hormonları filtrelemede önemli bir rol oynayan karaciğer fonksiyonunu iyileştirir. Hormon dengeleyici besinler
Not: Isı, bu özel kimyasalları yok eder. Turpgillerden sebzeler pişiriyorsanız, önce onları doğramak ve hafifçe buharda pişirmek, mümkün olduğunca güçlü besinlerini korumalarına yardımcı olacaktır.
Bazı kadınlarda östrojen baskınlığı vardır; bu, östrojen seviyesi vücuttaki progesteron seviyesinden ağır bastığında olur. Bu, kronik stres ve yavaş karaciğer detoksifikasyonu ile daha da kötüleşebilir. Turpgillerden sebzeler yemek bu dengesizliği dengelemeye yardımcı olabilir. Hormon dengeleyici besinler
Diyetinize ekleyebileceğiniz bazı turpgiller sebzeleri şunlardır:
Mantarlar vücuttaki östrojen miktarını düzenlemeye yardımcı olur. Araştırmalar düzenli olarak mantar tüketmenin meme kanseri riskinde azalma ile ilişkili olduğunu bulmuştur. Bir çalışmada, günde 10 gr mantar (bu sadece bir küçük mantar) yiyen kadınların meme kanseri riskinde %64 azalma görüldü.
Bu kadınlar günlük diyetlerine yeşil çayın içerdiği bileşikleri de dahil ederse, bu sayı perimenopoz sırasında %89’a ve menopoz sonrası %82’ye yükselir.
İyi yağlar vücut tarafından hormon üretmek ve ayrıca iltihabı azaltmak için kullanılır. Sağlıklı yağlar arasında zeytinyağı, keten tohumu, avokado yağı, kabuklu yemişler, tohumlar ve fındık yağında bulunanlar bulunur ve herhangi bir öğüne kolayca eklenebilir. Hormon dengeleyici besinler
Keten tohumları, sağlıklı seviyeleri destekleyerek ve vücudu ‘harcanan’ östrojenden kurtararak östrojen seviyelerini dengelemeye yardımcı olan bir tür fitoöstrojen olan lignanlar içerdiklerinden özellikle faydalıdır. Smoothie, yulaf lapası, müsli ve çorbalara eklenebilirler.
Tam tahıllar yavaş salınan karbonhidratlardır. Kahverengi pirinç, kinoa, arpa ve karabuğday gibi tam tahılların günlük bir porsiyonunu dahil etmek, lif takviyesi yapacak ve hormon uyumu için gerekli bir vitamin olan B12 vitaminini tüketmenizi sağlayacaktır. Hormon dengeleyici besinler
Su Nedir ve Suyun İnsan Sağlığına Etkisi
Bazı otlar ve baharatlar, anti-inflamatuar özellikleri ile ünlüdür. Hormonal dengeyi desteklemek için sarımsak, sumak, zencefil, kırmızı biber ve sumak ekleyin. Ayrıca genel vücut sağlığını geliştirecek çok sayıda başka besin içerirler.
B Kompleks Vitaminleri: Faydaları, Yan Etkileri ve Dozu
Meyve yemek sizin için iyi olsa da, hangisinin sizin için diğerlerinden daha iyi olduğunu bilmek önemlidir. Düşük şekerli meyveleri bütün olarak yemek, vücudunuza lif artışı sağlar ve doğal şekerlerin kan dolaşımınıza salınma oranını düşürmeye yardımcı olur. Hormon dengeleyici besinler
Bu meyveler arasında çilek, elma, armut ve turunçgiller (kabuğu olmadan) bulunur. Kanınızda daha yüksek şeker seviyelerine neden olacak daha yüksek şeker içeriğine sahip oldukları için kuru meyve ve meyve sularından kaçının.
Eczanelerde Satılan Kolajen Nedir
Magnezyum, insülin duyarlılığımızı artırarak vücudumuzun kan şekeri seviyemizi düzenlemesine yardımcı olur. Aynı zamanda bir kadının PMS semptomlarını etkileyen sinir sistemimizi de düzenler.
Avokado, baklagiller, koyu yapraklı yeşillikler, tohumlar, soya peyniri ve tam tahıllar, diyetinize ekleyebileceğiniz magnezyum açısından zengin besinlerdir. Hormon dengeleyici besinler
Kaynak: https://rejuvenated.com/how-to-balance-hormones-naturally%e4%b8%a8hormone-balancing-foods/
Hormon dengeleyici besinler. 8 Öneri
Yorum Yaz