Su, gezegenimizin üçte ikisini kapsayan, Dünya’daki bütün canlıların yaşaması için gerekli olan bir element, kimyasal bileşiktir. İki hidrojen bir oksijenden oluşan formülü vardır. 100 derecede kaynar. Renksiz ve kokusuz akışkan sıvıdır. Tadı yoktur. Sıvı, gaz ve katı hallerine doğada rastlanır. Yanıcı madde değildir. Tam tersi ateşi söndürür.
İnsan vücudu, belirli minerallere ihtiyaç duyar. Bu mineraller suda bulunur. Vücudumuzun yarısından fazlası sıvıdır ve yaşamak için yine suya ihtiyacımız vardır. Organların çalışmasını, sistemlerimizin –boşaltım, sindirim vs.- sağlıklı döngüsünü devam ettirebilmesi için su gereklidir. Sağlıklı ve yetişkin bir insanın, günde 2 litreye kadar su içmesi önemlidir.
Suyun kimyası ve içeriğindeki mineralleri konuştuk. Peki, insan sağlığı için Su içmenin önemi nedir? Doğumundan itibaren insan vücudundaki su miktarında yavaş yavaş azalmalar meydana gelir. Yaşa, sağlık durumuna ve cinsiyete de bağlı olarak her insan vücudu çalıştığı sürece su kaybına uğrar. Üçte ikilik oran gitgide azalır. Azalma, idrar ve terleme yoluyla gerçekleşir. İnsan vücudundaki su dengesinin bozulmaması adına da, yetişkinlerin 2 litre su içilmesi önerilir. Bu oran vücut kitle endeksine göre değişir. Çalışan; sindirim, boşaltım, dolaşım sistemimizin sıvı ihtiyacı, düzenli olarak sağlıklı sudan sağlanır. Hastalıklardan korunmak, mineral seviyesini dengede tutmak ve sıvı kaybını önlemek adına su içmek insan sağlığı için çok önemlidir.
Dünya gezegeninin %75’i sularla kaplıdır. Bu büyük oranın ise yalnızca %2,5’u kullanıma uygun sudur. Denizler ve okyanuslar tuzlu sulardan oluşur. Tuzlu su, insanların içemeyeceği, iyot barından, yararsız sulardır. Göller, yeraltı suları, içilebilir tatlı sular dünyada az yer kaplar. Az olmasının yanında %90’ı kutuplarda buzlar altındadır. Ulaşılması mümkün değildir. Kullanılabilir su kaynaklarının azlığı sebebiyle, su kıtlığı ve kuraklık bütün insanların ortak sorunudur. Herkesin endişeyle çözüm aradığı susuzluk sorununu ciddiye alan bilim adamları, tuzlu suları arıtabilecek, büyük arıtma tesisleri yapma çalışmalarına başladı. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri gibi suyun zor ulaşıldığı ve maddi sıkıntısı olmayan ülkeler kollarını sıvadı ve su arıtma çalışmalarına başladı.
Yaz Mevsimine Formda Girmek İsteyenler için Önemli Bilgiler
Su Nedir ve Suyun İnsan Sağlığına Etkisi
Yorum Yaz