e
sv

Günde 2 veya daha fazla fincan kahve içmek, kalp ölümü riskini ikiye katlayabilir

597 Okunma — 26 Ocak 2023 13:48
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Japonya’da 18.600’den fazla erkek ve bayan üzerinde yapılan bir çalışmada, günde iki yahut daha fazla fincan kahve içmek, kahve içmeyenlere kıyasla şiddetli hipertansiyonu olan şahıslarda kardiyovasküler hastalıktan iki kat daha fazla vefat riski…

Günde 2 yahut daha fazla fincan kahve içmek, şiddetli hipertansiyonu olan şahıslarda kalp mevti riskini ikiye katlayabilir. Buna karşılık yeşil çay, rastgele bir kan basıncı düzeyinde vefat riskini artırmadı. Japonya’da 18.600’den fazla erkek ve bayan üzerinde yapılan bir çalışmada, günde iki yahut daha fazla fincan kahve içmek, kahve içmeyenlere kıyasla şiddetli hipertansiyonu olan bireylerde kardiyovasküler hastalıktan iki kat daha fazla vefat riski ile alakalıydı.

Bir araştırmaya nazaran, günde iki yahut daha fazla fincan kahve içmek, şiddetli yüksek tansiyonu (160/100 mm Hg yahut daha yüksek) olan bireylerde kardiyovasküler hastalıktan vefat riskini ikiye katlayabilir, lakin yüksek tansiyonu şiddetli olarak kabul edilmeyen şahıslarda değil.

Buna karşılık, çalışma, her iki içeceğin de kafein içermesine karşın, bir fincan kahve ve günlük yeşil çay tüketiminin rastgele bir kan basıncı ölçümünde kardiyovasküler hastalığa bağlı vefat riskini artırmadığını buldu. FDA’ya nazaran, bir kupa bardak yeşil yahut siyah çay 30-50 miligram kafein içerir ve bir kupa bardak kahve 80 ila 100 miligrama yakındır.

Evvelki araştırmalar, günde bir fincan kahve içmenin kalp krizinden sonra mevt riskini azaltarak kalp krizinden kurtulanlara yardımcı olabileceğini ve sağlıklı şahıslarda kalp krizlerini yahut felçleri önleyebileceğini buldu. Ayrıyeten, başka araştırmalar, tertipli olarak kahve içmenin ve kimi kanserler üzere kronik hastalıklara yakalanma riskini azaltabileceğini; iştahı denetim etmeye yardımcı olabilir; depresyon riskini azaltmaya yahut uyanıklığı artırmaya yardımcı olabilir, lakin bu tesirin kafeinden mi yoksa kahvedeki öteki bir şeyden mi kaynaklandığı net değildir. Ziyanlı tarafı, çok fazla kahve kan basıncını yükseltebilir ve derde, kalp çarpıntısına ve uyku zahmetine neden olabilir.

Çalışmanın kıdemli müellifi Hekim Hiroyasu Iso, “Çalışmamız, kahvenin bilinen esirgeyici tesirinin farklı derecelerde hipertansiyonu olan bireyler için de geçerli olup olmadığını belirlemeyi amaçladı ve birebir popülasyonda yeşil çayın tesirlerini de inceledi” dedi. MPH, Global Sıhhat Siyaseti Araştırma Enstitüsü, Milletlerarası Sıhhat İşbirliği Ofisi, Tokyo, Japonya’daki Ulusal Global Sıhhat ve Tıp Merkezi yöneticisi ve Osaka Üniversitesi’nde fahri profesör. “Bildiğimiz kadarıyla, bu, günde 2 yahut daha fazla fincan kahve içmek ile şiddetli hipertansiyonu olan bireylerde kardiyovasküler hastalık vefatları ortasında bir ilgi bulan birinci çalışmadır.”

olarak da bilinen yüksek tansiyon, kanın kan damarlarının duvarlarına hakikat itme kuvveti daima olarak çok yüksek olduğunda ortaya çıkar ve kalbin kan pompalamak için daha fazla çalışmasına neden olur. Milimetre cıva (mm Hg) cinsinden ölçülür. Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin yeni kan basıncı yönergeleri, hipertansiyonu 130/80 mm Hg yahut daha yüksek bir kan basıncı okuması olarak sınıflandırır.

Bu çalışma için kan basıncı kriterleri ACC/AHA yönergelerinden biraz farklıdır. Araştırmacılar kan basıncını beş kategoriye ayırdı: optimal ve olağan (130/85 mm Hg’den az); yüksek olağan (130-139/85-89 mm Hg); derece 1 hipertansiyon (140-159/90-99 mm Hg); derece 2 (160-179/100-109 mm Hg); ve derece 3 (180/110 mm Hg’den yüksek). Bu çalışmada 2. ve 3. derecelerdeki kan basıncı ölçümleri şiddetli hipertansiyon olarak kabul edildi.

Çalışma iştirakçileri, araştırmanın başlangıcında yaşları 40 ila 79 ortasında değişen 6.570’den fazla erkek ve 12.000’den fazla bayanı içeriyordu. Bunlar, 1988 ve 1990 yılları ortasında 45 Japon topluluğunda yaşayan yetişkinler üzerinde yapılan büyük, ileriye dönük bir çalışma olan Japonya Kanser Riskinin Kıymetlendirilmesi için İşbirliğine Dayalı Kohort Çalışmasından seçildiler. İştirakçiler, sıhhat muayeneleri ve hayat biçimi, diyet ve tıbbi geçmişi pahalandıran kendi kendine uygulanan anketler yoluyla bilgi sağladı.

Yaklaşık 19 yıllık takip müddetince (2009 boyunca), 842 kardiyovasküler irtibatlı mevt belgelendi. Tüm iştirakçiler için bilgilerin tahlili şunları buldu:

  • Günde iki yahut daha fazla fincan kahve içmek, hiç kahve içmeyenlere kıyasla kan basıncı 160/100 mm Hg yahut daha yüksek olan şahıslarda kardiyovasküler hastalıktan vefat riskinin iki katı ile ilişkilendirildi.
  • Günde bir fincan kahve içmek, rastgele bir kan basıncı kategorisinde kardiyovasküler hastalıktan mevt riskinin artmasıyla bağlı değildi.
  • Yeşil çay tüketimi, rastgele bir kan basıncı kategorisinde artmış kardiyovasküler hastalık mevt riski ile bağlantılı değildi.

Iso, “Bu bulgular, şiddetli yüksek tansiyonu olan şahısların çok kahve içmekten kaçınmaları gerektiği savını destekleyebilir” dedi. “Şiddetli hipertansiyonu olan şahıslar kafeinin tesirlerine karşı daha hassas olduklarından, kafeinin ziyanlı tesirleri kollayıcı tesirlerinden daha ağır basabilir ve vefat riskini artırabilir.”

Çalışma, daha sık kahve tüketen şahısların, kan basıncı kategorisinden bağımsız olarak daha genç, halihazırda sigara içen, halihazırda içki içen, daha az zerzevat yiyen ve daha yüksek toplam kolesterol düzeylerine ve daha düşük sistolik kan basıncına (en yüksek sayı) sahip olma olasılıklarının daha yüksek olduğunu buldu.

, bitkilerde bulunan sağlıklı antioksidan ve antiinflamatuar özelliklere sahip mikro besinler olan polifenollerin varlığı ile açıklanabilir. Araştırmacılar, polifenollerin, hem yeşil çay hem de kafein içeren kahveye karşın şiddetli yüksek tansiyonu olan bireylerde sırf kahve tüketiminin artan mevt riskiyle bağlı olmasının bir modülü olabileceğini belirtti.

Araştırmanın çeşitli sınırlamaları vardır: kahve ve çay tüketimi kendileri tarafından bildirilmiştir; kan basıncı, vakit içindeki değişiklikleri hesaba katmayan tek bir noktada ölçüldü; ve çalışmanın gözlemsel tabiatı, şiddetli yüksek tansiyonu olan bireylerde kahve tüketimi ile kardiyovasküler hastalık riski ortasında direkt bir neden-sonuç alakası kuramadı.

Araştırmacılar, yüksek tansiyonu olan şahıslarda kahve ve yeşil çay tüketiminin tesirleri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve başka ülkelerde kahve ve yeşil çay tüketiminin tesirlerini doğrulamak için daha fazla araştırmaya muhtaçlık olduğunu söyledi.

 

Kahve,Çalışma,Kat,Araştırma,Yüksek,Kan Basıncı,Riski,İlişki,Yeşil Çay,Tüketimi,Ölüm,Kafein,Etkileri,Sağlık,Kalp,Kan,Şiddetli,Derece,Kişiler

 

magazinpark.com

Sıradaki içerik:

Günde 2 veya daha fazla fincan kahve içmek, kalp ölümü riskini ikiye katlayabilir