e
sv

Çöplerin İnsan Sağlığına Zararları

1716 Okunma — 26 Mart 2022 21:20
Çöplerin İnsan Sağlığına Zararları
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Çöplerin insan sağlığı üzerinden doğrudan bir etkiye sahiptir. Çünkü belli yöntemlere göre kaldırılamaz ve önemli miktarda çevre kirliliğine maruz bırakılamazlar, nüfusun sağlık etkenlerini de bu sebeple olumsuz etkilerler.

Çevre Kirliliğine Neler Sebep Olur?

Yağmurdan sonra toprak dolgularından kaynaklanan su sızıntısı, topraktan geçerken toprak kirlenmesine neden olur. Depolama alanlarındaki kokulara sebep olabilirler.

Tıbbi atıklar insan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyerek hastalık veya bulaşıcı enfeksiyonlara yol açabilir. Enfekte atıklar birçok patojenden birini içerir. Aynı zamanda bu yaraların enfeksiyonuna da neden olabilirler.

Atık pillerin depolama alanları, kara, deniz, akarsu ve kanalizasyonlarda imha edilmesi veya bertaraf edilmesi durumunda, içlerindeki ağır metaller çevre kirliliğine neden olabilir.

Atık yağlar; Sudaki oksijeni azaltır. Sudaki atık yağları besleyen mikroorganizmalar vardır ve bu mikroorganizmaları ve diğer canlıları besleyen balıklar, kanserojen maddeler aracılığıyla insanlara ulaşır.

Kızartma atık yağları; Denizlere, göllere ve nehirlere dökülürse, suyun yüzeyini kaplar ve oksijenin havadan suya geçişini engeller ve balıkların, diğer canlıların ölümüne neden olur. Kızartma atık yağları lavaboya döküldüğünde, drenaj sistemine yapışır, ve bu da borunun zamanla daralmasına ve kanalizasyon sisteminin kullanılamaz hale getirilmesine neden olur. Kullanılmış kızartma yağlar, önemli bir içme suyu kaynağı olan yeraltı suyuna karışıp, mikrop oluşumuna neden olur.

Ayrıca, sivrisinekler ve fareler için uygun bir üreme alanı haline geleceğinden, salgın hastalıkların yayılmasında da önemli bir rol oynar. Bu çöp yığınları, birkaç gün boyunca söndürülemeyen yangınlara bile neden olur. Atmosfere giren bu kirletici etkenler, doğrudan insan sağlığını tehdit etmekte ve yakın çevrede toprak ve su kirliliğine neden olmaktadır.

Atıkların İmha Süreleri Ne Kadardır?

Binlerce yıl sonra bile doğadan yok olmayan bazı atıklar vardır. Bu tür atıkların neden olduğu hasar, dünyanın ekolojik dengesinde büyük çarpıtmalara neden olmaktadır. Bazı atıkların imha süresini dikkate alırsak;

Cam atık: Cam, doğada en uzun yok olan atıklardan biridir. Yaklaşık 4000 yıl sonra anca doğada kaybolur. Bu nedenle, cam atığı mutlaka geri dönüştürülmelidir. Böylece hem çevreye hem de ekonomiye katkıda bulunurlar.

Plastik atık: Petrokimya ürünleri ve plastik atıklar 1000 yıl sonra anca doğada yok olabilir. Çevreye en çok zarar veren plastik atıkların geri dönüşümü de çevrenin sağlığı için çok önemlidir. Sentetik ürünler, koruyucular, yapıştırıcılar, halıların alt kısımları, sert plastik ve dolgular gibi ürünler yaklaşık 1000 yıl sonra doğada ancak yok olurlar.

Çöplerin insan sağlığına Zararları Bizi Takip Edin

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Çöplerin İnsan Sağlığına Zararları