e
sv

Alerji Testi

1767 Okunma — 11 Nisan 2022 16:07
Alerji Testi
avatar

Magazinpark

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Alerji Testi

Alerji testi nedir?

Sağlık hizmeti sağlayıcıları, bağışıklık sisteminizin belirli maddelere (alerjenler) aşırı tepki gösterip göstermediğini belirlemek için alerji testleri gerçekleştirir. Alerjik reaksiyonunuz varsa, alerjiniz var demektir .

İnsanlar küf, polen ve evcil hayvan kılı gibi çevredeki şeylere alerjisi olabilir . Bazı kişilerin arı sokmalarına veya latekse karşı alerjik reaksiyonları vardır . Gıda alerjisi olan kişiler yer fıstığı, süt veya soyayı tolere edemeyebilir .

Sağlık hizmeti sağlayıcıları neden alerji testleri yapıyor?

Sizi rahatsız eden alerji semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınız bir alerji testi yapabilir. Sağlayıcılar ayrıca astımı olan kişiler üzerinde alerji testleri yaparlar . Test, astım semptomlarını kötüleştirebilecek veya astım krizine neden olabilecek alerji tetikleyicilerini belirleyebilir.

Anafilaksi adı verilen ciddi bir alerjik reaksiyon geçirdiyseniz de teste ihtiyacınız olabilir . Bu potansiyel olarak yaşamı tehdit eden sorun, kurdeşen veya şişmeye, nefes alma zorluğuna veya anafilaktik şoka neden olan kan basıncında keskin bir düşüşe neden olabilir. Alerji testiyle birlikte sağlık geçmişiniz, şiddetli reaksiyonun nedenini belirlemek için kullanılır. Anafilaktik reaksiyon geçirdiyseniz veya anafilaktik reaksiyon riski altındaysanız , semptomları tedavi etmek için bir epinefrin oto-enjektörü taşımanız gerekebilir .

Alerji testine ihtiyacım olup olmadığını nasıl anlarım?

Toz, polen veya evcil hayvan tüyü gibi havadaki alerjenlere alerjiniz varsa, alerjik rinit geliştirebilirsiniz . Saman nezlesi olarak da bilinen bu alerjik reaksiyon aşağıdakilere neden olur:

  1. Baş ağrısı
  2. Kaşıntılı sulu gözler.
  3. Burun tıkanması , hapşırma veya burun akıntısı .
  4. Nefes darlığı , hırıltı veya kronik öksürük .
  5. Boğaz ağrısı

Gıda alerjisi semptomları tipik olarak gıda alımından sonraki 30 dakika içinde ortaya çıkar, ancak gıda alımından sonraki iki saate kadar da ortaya çıkabilir. Gıda alerjisi olan kişiler şunları yaşayabilir:

  • Kurdeşen, yüzde, dudaklarda veya dilde şişme, genel kaşıntı gibi cilt semptomları.
  • Öksürük, hırıltı, nefes darlığı, göğüs veya boğazda sıkışma gibi solunum semptomları.
  • Mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı ve kramplar, kusma ve ishal gibi GI semptomları.
  • Soluk cilt, zayıf nabız, baş dönmesi veya baş dönmesi gibi kardiyovasküler semptomlar.

Latekse, kokulara veya nikel gibi metallere alerjisi olan kişilerde kontakt dermatit gelişebilir .  Bu alerjik reaksiyon cildinizi etkiler.

Aşağıdaki etkilere Sahip olabilirsiniz:

  1. Deride veya kabarcıklarda yanma hissi .
  2. Kurdeşen ve şişlik .
  3. Deri döküntüsü veya kaşıntılı cilt.

Bu tür reaksiyonları teşhis etmek için bir dermatolog tarafından yapılan bir yama testi kullanılır.

Alerji testi ne işe yarar?

Alerji testleri, vücudunuzun belirli alerji tetikleyicilerine veya alerjenlere tepkisini ölçer. Alerjiniz varsa, bağışıklık sisteminiz aşırı tepki verir. İmmünoglobulin E (IgE) adı verilen antikorlar üretir. Bu antikorlar, alerjik reaksiyona neden olan kimyasalların salınımını tetikler.

Alerji testi çeşitleri nelerdir?

Alerjileri test etmenin farklı yolları vardır. Sağlık uzmanınız, belirtilerinize ve şüphelenilen alerjenlere göre en iyi yöntemi seçecektir.

Alerji Olduğumu Nasıl Anlarım?

Bu testler şunları içerir:

  • Deri delme (kazıma) testi: Doktorunuz, 10 ila 50 farklı potansiyel alerjenle önkolunuzdaki veya sırtınızdaki deriyi delmek için ince bir iğne kullanır. Veya doktorunuz cildinize potansiyel alerjen damlacıkları yerleştirebilir ve bölgeyi çizip hafifçe delmek için bir cihaz kullanabilir ve sıvının cildinize girmesine neden olabilir. Kızarıklık gibi reaksiyonlar tipik olarak maruz kaldıktan sonraki 15 dakika içinde ortaya çıkar. Tepkiniz bir kızarıklık veya kabartı adı verilen kabarık, yuvarlak lekeler olabilir. Bu test, hava yoluyla bulaşan alerjileri, gıda alerjilerini ve penisilin alerjilerini kontrol eder .
  • Deri içi deri testi: Deri prick testi sonuçları negatif veya sonuçsuz ise deri içi deri testi yaptırabilirsiniz. Sağlayıcınız, cildinizin dış tabakasına (epidermis) küçük miktarlarda alerjen enjekte eder . Bu test, havadaki tahriş edici maddelere, ilaçlara ve böcek sokmalarına karşı alerji olup olmadığını kontrol eder.
  • Yama testi: Bu test, kontakt dermatitin nedenini belirler. Sağlayıcınız, kolunuzdaki cilde bir alerjen damlası yerleştirir ve bölgeyi bir bandajla kaplar. Veya sağlayıcınız, üzerinde alerjen bulunan bir bandaj uygulayabilir. Bandajı açık bırakıp 48 ila 96 saat içinde doktorunuzun ofisine dönersiniz. Ardından, doktorunuz cildinizde kızarıklık veya başka bir reaksiyon olup olmadığını kontrol etmek için bandajı çıkarır.
  • Kan (IgE) testi: Sağlayıcınız kanınızın bir örneğini laboratuvara gönderir. Laboratuvar kan örneğine alerjenler ekler ve içindeki IgE antikorlarının seviyelerini ölçer. Kan testleri daha yüksek oranda yanlış pozitif sonuç verebilir.
  • Zorluk testleri: Bu test, yalnızca bir doktorun doğrudan, yüz yüze denetimi altında gerçekleştirilir. Yiyecek veya ilaç alerjisinden şüphelenilen kişiler, az miktarda alerjeni yutar. Alerji konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan bir alerji uzmanı genellikle bu testi yapar. Tıbbi gözetim şarttır. Anafilaksi geliştirirseniz, sağlayıcı reaksiyonu durdurmak için hızlı bir şekilde epinefrin enjeksiyonu yapar.

Alerji testi için nasıl hazırlanmalıyım?

Sağlık uzmanınız , alerji testinden üç ila yedi gün önce antihistaminikler gibi alerji ilaçları almayı bırakmanızı isteyecektir . Bu ilaçlar, bağışıklık sisteminizin alerjenlere tepkisini durdurarak test sonuçlarını etkileyebilir.

Alerjim olursa ne olur?

Alerjiye bağlı olarak, sağlık uzmanınız aşağıdaki adımlardan birini veya birkaçını önerebilir:

  • Alerjenlere maruz kalmayı en aza indirin.Lateks veya belirli gıdalar gibi şiddetli reaksiyonlara neden olanlardan kaçının.
  • Günlük alerji ilaçları alın: Antihistaminikler alerjik rinit ve diğer semptomları önleyebilir veya azaltabilir.
  • Alerji aşısı olun: Bu tip immünoterapi, bağışıklık sisteminin evcil hayvan kepeği gibi belirli alerjenlere tepkisini azaltabilir. Maksimum faydayı elde etmek için üç ila beş yıl boyunca alerji aşıları yaptırmalısınız. Alerji aşıları maliyetli olabilir, ancak genellikle aşı serisi tamamlandıktan sonra bile uzun süreli bir rahatlama sağlarlar.
  • Tıbbi uyarı kartınız olsun: Bir kart veya tıbbi uyarı takısı, başkalarının şiddetli alerjiniz hakkında bilgi sahibi olmasını sağlar. Onlara yer fıstığına, arı sokmalarına veya diğer alerjenlere karşı anafilaktik bir yanıt alabileceğinizi söyler.
  • Bir epinefrin enjeksiyonu (EpiPen) taşıyın: Anafilaktik alerjik reaksiyon riski altındaysanız bu ilacı her zaman yanınızda bulundurun. Alerji Testi

Sıradaki içerik:

Alerji Testi