e
sv

Çocuklarda baş ağrısı nedenleri

1822 Okunma — 01 Nisan 2022 16:31
Çocuklarda Baş Ağrısı Nedenleri
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Çocuklarda Baş Ağrısında Teşhis Nasıl Koyulur?

Çocuklarda baş ağrısının doğası hakkında bilgi edinmek için doktorunuz muhtemelen aşağıdakilere bakacaktır:

  • Baş ağrısı geçmişi. Doktorunuz, bir kalıp veya ortak bir tetikleyici olup olmadığını görmek için sizden ve çocuğunuzdan baş ağrılarını ayrıntılı olarak tanımlamanızı ister. Doktorunuz ayrıca bir süreliğine bir baş ağrısı günlüğü tutmanızı isteyebilir, böylece çocuğunuzun baş ağrıları hakkında sıklık, ağrının şiddeti ve olası tetikleyiciler gibi daha fazla ayrıntı kaydedebilirsiniz.
  • Fizik muayenesi. Doktor, çocuğunuzun boyunu, kilosunu, baş çevresini, kan basıncını ve nabzını ölçmek ve çocuğunuzun gözlerini, boynunu, başını ve omurgasını incelemek dahil olmak üzere fizik muayene yapar.
  • Nörolojik muayene. Doktorunuz hareket, koordinasyon veya duyu ile ilgili herhangi bir sorun olup olmadığını kontrol eder.

Çocuğunuz başka bir şekilde sağlıklıysa ve baş ağrısı tek semptomsa, genellikle daha fazla teste gerek yoktur. Bununla birlikte, birkaç durumda, görüntüleme taramaları ve diğer değerlendirmeler, bir tanıyı belirlemeye yardımcı olabilir veya baş ağrısına neden olabilecek diğer tıbbi durumları ekarte edebilir. Bu testler şunları içerebilir:

  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI). MRI’lar , beynin ayrıntılı görüntülerini üretmek için güçlü bir mıknatıs kullanır. MRI taramaları, doktorların tümörleri, felçleri, anevrizmaları, nörolojik hastalıkları ve diğer beyin anormalliklerini teşhis etmesine yardımcı olur. Beyni besleyen kan damarlarını incelemek için bir MRI da kullanılabilir.
  • Bilgisayarlı tomografi (CT) taraması. Bu görüntüleme prosedürü, çocuğunuzun beyninin kesitsel bir görünümünü sağlayan bir dizi bilgisayar yönlendirmeli X-ışını kullanır. Bu, doktorların baş ağrısına neden olabilecek tümörleri, enfeksiyonları ve diğer tıbbi sorunları teşhis etmesine yardımcı olur.
  • Spinal musluk (lomber ponksiyon). Doktorunuz, bakteriyel veya viral menenjit gibi altta yatan bir durumun çocuğunuzun baş ağrısına neden olduğundan şüpheleniyorsa, omurilik musluğu (lomber ponksiyon) önerebilir. Bu prosedürde, laboratuvar analizi için bir beyin omurilik sıvısı numunesi çıkarmak için alt sırttaki iki omur arasına ince bir iğne sokulur.

Çocuklarda baş ağrısının tedavisi

Genellikle çocuklarda baş ağrısı evde dinlenme, azaltılmış gürültü, bol sıvı, dengeli öğünler ve OTC ağrı kesiciler ile tedavi edebilirsiniz. Çocuğunuz daha büyükse ve sık sık baş ağrısı çekiyorsa, farklı terapi biçimleriyle rahatlamayı ve stresi yönetmeyi öğrenmek de yardımcı olabilir.

İlaçlar

  • OTC ağrı kesiciler. Asetaminofen veya ibuprofen (Advil, Motrin IB, diğerleri) genellikle çocuğunuzun baş ağrısını hafifletebilir. Baş ağrısının ilk belirtisinde alınmalıdırlar.

    Su çiçeği veya grip benzeri semptomlardan kurtulan çocuklar ve gençler asla aspirin almamalıdır. Aspirin, bu tür çocuklarda nadir görülen ancak potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan Reye sendromuyla ilişkilendirilmiştir. Endişeleriniz varsa doktorunuzla konuşun.

  • Reçeteli ilaçlar. Migren tedavisinde kullanılan reçeteli ilaçlar olan triptanlar etkilidir ve 6 yaşından büyük çocuklarda güvenle kullanılabilir.

    Çocuğunuz migren ile birlikte mide bulantısı ve kusma yaşarsa, doktorunuz mide bulantısı önleyici bir ilaç reçete edebilir. Bununla birlikte, ilaç stratejisi çocuktan çocuğa farklılık gösterir. Doktorunuza veya eczacınıza mide bulantısının giderilmesini sorun.

Dikkat: İlaçların aşırı kullanımının kendisi baş ağrılarına katkıda bulunan bir faktördür (ilaç aşırı kullanımı baş ağrısı). Zamanla ağrı kesiciler ve diğer ilaçlar etkilerini kaybedebilir. Ayrıca tüm ilaçların yan etkileri vardır. Çocuğunuz OTC ürünleri de dahil olmak üzere düzenli olarak ilaç alıyorsa, doktorunuzla riskleri ve faydaları tartışın.

Terapiler

Stres çocuklarda baş ağrısına neden olmuyor gibi görünse de baş ağrısını tetikleyebilir veya baş ağrısını daha da kötüleştirebilir. Depresyon da bir rol oynayabilir. Bu durumlar için doktorunuz aşağıdakiler gibi bir veya daha fazla davranış terapisi önerebilir:

  • Gevşeme eğitimi. Gevşeme teknikleri arasında derin nefes alma, yoga, meditasyon ve her seferinde bir kası gerdiğiniz ilerleyici kas gevşemesi bulunur. Ardından, vücuttaki tüm kaslar gevşeyene kadar gerilimi tamamen serbest bırakırsınız. Daha büyük bir çocuk, kitaplar veya videolar kullanarak sınıflarda veya evde gevşeme tekniklerini öğrenebilir.
  • Biofeedback eğitimi. Biofeedback, çocuğunuza ağrıyı azaltmaya yardımcı olan belirli vücut tepkilerini kontrol etmesini öğretir. Bir biofeedback seansı sırasında çocuğunuz, kas gerilimi, kalp hızı ve kan basıncı gibi vücut fonksiyonlarını izleyen ve bunlar hakkında geri bildirim veren cihazlara bağlanır.

    Çocuğunuz daha sonra kas gerginliğini nasıl azaltacağını ve kalp atış hızını ve nefes almasını nasıl yavaşlatacağını öğrenir. Biyolojik geribildirimin amacı, çocuğunuzun ağrıyla daha iyi başa çıkabilmesi için rahat bir duruma girmesine yardımcı olmaktır.

  • Bilişsel davranışçı terapi. Bu terapi, çocuğunuzun stresi yönetmeyi öğrenmesine ve baş ağrılarının sıklığını ve şiddetini azaltmasına yardımcı olabilir. Bu tür konuşma terapisi sırasında bir danışman, çocuğunuzun yaşam olaylarını daha olumlu görme ve bunlarla başa çıkma yollarını öğrenmesine yardımcı olur.

Çocuğunuz ile ilgili diğer tüm içerik ve haberler için Pinterest sayfamızdan bizi takip edebilir veya Magazin Park‘ta kendinize uygun içeriği bulabilirsiniz.

Sıradaki içerik:

Çocuklarda baş ağrısı nedenleri