e
sv

Sağlığı Olumsuz Etkileyen Etmenler

1717 Okunma — 25 Mart 2022 12:42
Sağlığı Olumsuz Etkileyen Etmenler
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sağlığın tanımı kişiden kişiye, toplumdan topluma, kültürden kültüre değişmekle birlikte genel olarak hem fiziksel yönden hem de zihinsel yönden iyi olma halidir. Bu iyi olma hali ise hem bireyin kişisel faktörlerine hem de bireyin bulunduğu çevreye göre farklı etkilere maruz kalmaktadır. Sağlığın sürdürülmesi ve korunması için ise bireyin hem kendini bilmesi hem de içinde yaşadığı çevrenin şartlarını anlaması ve bilmesi gerekmektedir.

Toplumun yapısı, ekonomi, ortalama eğitim düzeyi, gelişmişlik, nüfus durumu, iş istihdam durumu gibi sayısız faktör bireylerin sağlığı iyi ya da kötü yönde etkileyen unsurlardır. Yaşanılan toplumda ve kültürde istemli veya istemsiz edinilmiş iyi veya kötü alışkanlıklar, doğrudan veya dolaylı yoldan maruz kalınan sağlıksız durumlar (hava kirliliği, bozulmuş gıdalar, stres) sonucu bireylerin sağlık düzeyleri etkilenmektedir.

Sağlığı Olumsuz Etkileyen Çevresel Etmenler

Bireyin içerisinde bulunduğu ve yaşamını sürdürdüğü toplum, insan sağlığını doğrudan etkileyen sayısız etmen barındırır. Şehrin sanayileşme yapısı, araç kullanım sayısı, nüfus, ekonomik düzey, işsizlik oranları, tüketilen gıdaların üretim şekli, bağımlılık etkisi olan maddelerin kullanım oranı gibi sayısız etmen o şehirde yaşayan her bir bireyin sağlığı için önemli bir etmen oluşturmaktadır.

İnsan sağlığını düşüren bu etmenler, örneğin aşırı hava kirliliği, ekonomiden veya işsizlikten oluşan yoğun stres, aşırı sigara içiciliği sonucu aktif veya pasif içici olma durumu gibi durumlar, bireylerin ve ailelerin çevresini sarmış durumdadır. Bütün bunların yanı sıra sağlıksız gıda üretimi ve tüketimi, artan nüfus ile bulaşıcı olan hastalıkların yayılım hızı herkes için önemli bir sağlığı düşürücü etmendir.

Sağlığı Olumsuz Etkileyen Kişisel Etmenler

Sağlığın genetik geçişli özelliği hiçbir zaman göz ardı edilmemesi gereken bir unsurdur. Kalıtsal olarak birçok hastalık ve sağlığı artırıcı özellikler, anne ve babadan bebeğe geçmektedir. Kalıtsal bazı özellikler bireylerin asla değiştiremeyeceği sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Doğuştan sakatlıklar veya duyu kayıpları, organ yetersizlikleri gibi durumlar bireyin sağlığını düşüren kişisel etmenlerden bazısıdır.

Vücudunuzu Dinleyin! Tükenmişlik Belirtileri

Bunun yanı sıra bireyin yaşam biçimi de kişisel etmenlerdendir. Sağlıksız yaşam süren bireylerin sağlık düzeyindeki düşüş kaçınılmazdır. Yetersiz ve dengesiz uyku, hijyen alışkanlığının olmaması, yetersiz ve dengesiz beslenme, hareketten ve spordan uzak sedanter bir yaşam anlayışı birey için oldukça sağlıksız bir yaşamdır. Bütün bunlar beraberinde kalp ve damar hastalıklarını, böbrek yetmezliğini, obeziteyi, astımı, akciğer rahatsızlıklarını getirmekle kalmayıp kansere ve hatta bireyi ölüme kadar götürecek kötü tablolar getirecektir.

Kişi ve toplum sağlığını etkileyen çevresel etmenler
Sağlığı etkileyen fiziksel etmenler
Biyolojik etmenler nelerdir
Bizi takip edin.
etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Sağlığı Olumsuz Etkileyen Etmenler