e
sv

Sabit Protez Nedir, Hangi Hastalara Uygulanır?

1207 Okunma — 27 Mayıs 2022 12:15
Sabit Protez
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Sabit Protez Nedir, Hangi Hastalara Uygulanır?

Diş protezi uygulaması olan sabit protez, hastalarda eksik diş olması ya da halihazırda olan dişlerin etkili kullanılamaması durumunda başvurulur. Bu yazımızda sabit diş protezinden ve sabit diş protezinin uygulanabileceği hastalardan bahsettik.

Sabit diş protezi, eksik dişin olduğu veya dişlerin işlevini yitirdiği durumlarda kullanılan bir protez türüdür. Sabit diş protezinin uygulanabileceği hastalar için bazı kurallar vardır.

Sabit ve Hareketli Protez

Protez, kelime anlamı olarak bir eksiklik durumunda, eksik organın yerini tutması için takılan parçadır. Sabit ve hareketli protez, dişler için kullanılan bir protez türüdür. Sabit protez her hastaya uygulanmaz ve takıldıktan sonra tekrar çıkarabilmek için doktor desteği gerekir. Hareketli protez ise hastanın gün içinde kendisinin takıp çıkarabileceği protezlerdir.

Sabit Protez Hangi Hastalar İçin Uygundur?

Sabit diş protezinin uygulanabileceği hastalar öncelikle diş eksikliği olan hastalardır. Dişlerin aralıklı durduğu durumlarda da kullanılabilir. Gülüş tasarımlarında ve aşınmış dişlerde de uygulanabilir. Fakat sabit diş protezinin uygulanması için şartlar vardır. Ağız içinde en az iki tane köke sahip diş kalmış olmalıdır. Bu şart, iki diş arasında protezi tutacak köprünün takılabilmesi için gereklidir. Nadir de olsa tek diş üzerine takılan sabit diş protezi de vardır. Sağlıklı bir seçim olan sabit protez, orijinal diş renginde ve dokusundadır.

Sabit Diş Protezinin Uygulanışı

Sabit diş protezi takılmadan önce, ağız içerisindeki dişler hazırlanır. Çürükler temizlenir, gerekliyse dolgu vs. işlemleri halledilir. Daha sonra dişlerden ölçü alınır ve model çıkarılır. Laboratuvarda hazırlanan sabit protezler, hastanın orijinal diş dokusuna en yakın olacak şekilde meydana getirilir. Laboratuvar işlemlerinden sonra hasta üzerinde denenir ve herhangi bir sıkıntı çıkmaması halinde sabit diş protezinin takılma işlemi gerçekleştirilir. Bir sıkıntı çıkarsa, hazırlanan sabit diş protezi tekrar laboratuvara gönderilir ve yanlışlıklar düzeltilir. Bu işlemler ortalama 3 ya da 4 seans sürer.

Protezin takılma aşamasında hastaya anestezi uygulanır. Bu yüzden takılma işlemi sırasında ağrı hissedilmez. Ancak daha sonrasında hasta hafif ağrılar hissedebilir. Bu durumda diş hekiminin önereceği ağrı kesici kullanılmalıdır.  Sabit diş protezi uygulaması yapıldıktan sonra, hasta herhangi bir sorun oluşmaması için birkaç seans daha doktora görünmek durumundadır. Bir sıkıntı olmazsa, 2 hafta içerisinde sabit protezler kullanılabilir.

Sabit Diş Protezinin Bakımı Nasıldır?

Sabit diş protezi uygulaması yapıldıktan sonra hasta ağız bakımına oldukça dikkat etmelidir. Sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez dişler fırçalanmalıdır. Fırçalarken özel olarak hazırlanan diş protezi fırçaları kullanılmalıdır. Kimyasal dengesinin korunması gerektiğinden kullanılacak diş macununun da sabit protezler için uygun olması gerekmektedir. Oluşabilecek diş eti zedelenmeleri için sık sık doktorunuza görünmeniz gerekebilir. Eğer gerekli bakımlar yapılmazsa, sabit diş protezinde kırılma ve hastada diş kökleri çürümesi gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Bakımına dikkat edildiği sürece sabit diş protezleri uzun ömürlüdür.

Sabit Diş Protezinin Avantaj ve Dezavantajları

Sabit diş protezinin uygulanabileceği hastalarda detaylı muayeneler gerçekleştirilir. Sabit diş protezinin uygulandığı hastalarda eğer ki diş gıcırdatma ya da diş sıkma gibi davranış biçimleri varsa, sabit diş protezleri bu hastalar için dezavantaj oluşturur. Eğer sabit diş protezi uygulamasında köprü kullanıldıysa, köprü altında kalan dişlerde çürümeler oluşabilir. Bazı durumlarda diş protezinde renk değişimleri oluşabilir, bu tarz bir durumda diş protezi yenilenir. Ayrıca kaybedilen dişlerin yerini tuttuğu için hastanın özgüveni açısından faydalıdır.  Hareketli diş protezlerinin aksine devamlı olarak tak-çıkar işlemi gerçekleştirmeniz gerekmediğinden kullanımı daha rahattır diyebiliriz.

Pinterest

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Sabit Protez Nedir, Hangi Hastalara Uygulanır?