e
sv

“Eyvah çocuğumun gelişimi tehlikede” diyenler! İşte aylara göre takip etmeniz gereken takvim…

61 Okunma — 24 Aralık 2023 17:48
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Çocukların istikrar ve uyum hünerlerinin gelişimi: Aylara nazaran ilerleyiş

Çocukların gelişimi, onların sıhhati ve refahı için kritik bir rol oynar. Bu gelişim sürecinin değerli bir modülü da istikrar ve uyum maharetlerinin kazanılmasıdır. Bu hususta daha fazla bilgi edinmek ve çocukların sağlıklı gelişimlerini nasıl destekleyebileceğimiz hakkında bilgi sahibi olmak, çocukların gelecekteki ömürlerinde başarılı ve sağlıklı olmalarına yardımcı olabilir.

Denge, bir kişinin bedenini istikrarlı bir biçimde tutabilme yeteneği olarak tanımlanır. Beden yükünün yanlışsız bir halde dağıtılması ve istikrar noktasının korunması, günlük hayatta düşmeleri ve yaralanmaları önlemek açısından kritik bir kıymete sahiptir. Uyum ise, beyin ve bedenin tesirli bir biçimde çalışarak hareketlerin planlanması ve gerçekleştirilmesi sürecidir. Bu iki marifet, çocukların oyun oynarken, spor yaparken, okulda öğrenirken ve günlük ömürlerini yönetirken gerekli olan temel yeteneklerdir.

Denge ve uyum hünerleri, doğumdan itibaren gelişmeye başlar. Her yaş devri, çocuğun bu hünerleri ne kadar ileri seviyede geliştirdiği hakkında kıymetli bilgiler sunar.

İşte bu maharetlerin gelişimini anlamanıza yardımcı olacak birtakım temel bilgiler:

  • 0-3 Ay: Bu periyotta bebekler başlarını yavaşça kaldırabilir, kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilirler. Desteklendiğinde kısa müddetliğine başlarını tutabilirler.
  • 3-6 Ay: Bebekler başlarını ve göğüslerini kaldırmada daha yetenekli hale gelirler. Birinci sefer yuvarlanabilirler ve dayanaklı bir halde oturabilirler.
  • 6-9 Ay: Bebekler, önden geriye yahut tam aksisi yuvarlanabilirler, takviyesiz oturmaya başlayabilirler ve objelere ulaşmaya başlayabilirler.

  • 9-12 Ay: Bu devirde bebekler tek başına oturabilir, ayakta kısa müddetliğine durabilir ve objeleri bir elden başkasına aktarabilirler.
  • 12-18 Ay: Bebekler bu devirde sürme oyuncaklarını yönetebilir, eğilip kalkmadan oyuncağı alabilirler ve bağımsız bir formda yürümeye başlarlar.
  • 18-24 Ay: Bu periyotta bebekler dayanak alarak merdivenlerden inip çıkabilir, çömelip kalkabilir, düşmeden zıplayabilir ve kanepe yahut sandalyeye kendi başlarına çıkıp inebilirler.
  • 24-36 Ay: Bu yaş periyodunda bebekler oyun ekipmanlarına tırmanabilir, takviyesiz merdivenleri inip çıkabilir, bisiklete binmeyi öğrenirler ve dans edebilirler.

  • 36-48 Ay: Bu devirde bebekler üç tekerlekli bisiklete binebilir, top yakalama ve atma hünerlerini geliştirirler, zıplama yetenekleri artar ve daha karmaşık hareketleri gerçekleştirebilirler.

Çocukların istikrar ve uyum marifetlerinin bu halde geliştiğini anlamak, onları daha düzgün destekleyebilmemiz için kritik bir adımdır. Her çocuk farklı bir süratte gelişir, bu nedenle ferdî gereksinimleri ve ilgi alanları göz önünde bulundurulmalıdır.

Oyun, spor ve fizikî aktiviteler, çocukların istikrar ve uyum maharetlerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Ayrıyeten, çocuklarınızın gelişimini takip ederken tertipli sıhhat denetimine gitmek de kıymetlidir. Bu formda, çocuklarınızın sağlıklı büyüdüğünden emin olabilirsiniz.

Sağlık

Bebekler,Çocukların,Destek,Denge,Dönemde,Yaş,Oyun,Koordinasyon,Gelişim

magazinpark.com

Sıradaki içerik:

“Eyvah çocuğumun gelişimi tehlikede” diyenler! İşte aylara göre takip etmeniz gereken takvim…