Hamilelik testleri ve ultrasonlar hamile olup olmadığınızı anlamanın tek yolu olsa da, erken gebelik için diğer belirti ve semptomlara bakabilirsiniz. Erken hamileliğin yani Gebeliğin en erken belirtileri, adet gecikmesinden daha fazlasıdır. Ayrıca şunları içerebilirler:
Kulağa tuhaf gelse de, hamileliğinizin ilk haftası son adet tarihinize göre belirlenir . Henüz hamile olmasanız bile, son adet döneminiz hamileliğinizin 1. haftası olarak kabul edilir.
Beklenen doğum tarihi , son adetinizin ilk günü kullanılarak hesaplanır. Bu nedenle, 40 haftalık hamileliğinizin ilk birkaç haftasında belirtileriniz olmayabilir. En Erken Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar diyorsanız bu içeriğimiz tam sizlik.
Hamileyseniz, aşağıdaki gibi erken belirtiler fark edebilirsiniz:
Diğer işaretler şunları içerebilir:
1. haftadan 4. haftaya kadar her şey hücresel düzeyde hala oluyor. Döllenmiş yumurta, fetüsün organlarına ve vücut kısımlarına dönüşecek bir blastosist (sıvı dolu bir hücre grubu) oluşturur.
Döllenmeden yaklaşık 10 ila 14 gün sonra (4. hafta), blastosist rahmin astarı olan endometriuma implante olur. Bu, hafif bir süre ile karıştırılabilecek yerleşme kanamasına neden olabilir. Herkeste oluşmaz. Olursa, genellikle adetinizi beklediğiniz zaman civarında olur .
İşte yerleşme kanamasının bazı belirtileri:
Yerleşme kanaması yaşıyor olabileceğinizi düşünüyorsanız:
İmplantasyon tamamlandığında, vücudunuz insan koryonik gonadotropini (hCG) yapmaya başlayacaktır. Bu hormon vücudun hamileliği sürdürmesine yardımcı olur. Ayrıca yumurtalıklara her ay olgun yumurta bırakmayı bırakmasını söyler.
Gebe kaldıktan 4 hafta sonra muhtemelen bir sonraki döneminizi kaçıracaksınız. Genellikle düzensiz bir adet döneminiz varsa, bunu doğrulamak için bir hamilelik testi yapmak isteyeceksiniz.
Çoğu evde yapılan testler , adet gecikmesinden 8 gün sonra hCG’yi tespit edebilir. Hamilelik testi, idrarınızdaki hCG seviyelerini tespit edebilecek ve hamile olup olmadığınızı gösterecektir.
Daha yüksek bazal vücut ısısı hamilelik belirtisi olabilir. Vücudunuzun çekirdek sıcaklığı da egzersizle veya sıcak havalarda daha kolay yükselebilir. Bu süre zarfında, daha fazla su içtiğinizden ve dikkatli bir şekilde egzersiz yaptığınızdan emin olun.
Yorgunluk hamilelik sırasında herhangi bir zamanda gelişebilir. Bu semptom erken gebelikte yaygındır. Progesteron seviyeleriniz yükselecek ve bu da sizi uykulu hissettirebilir.
8 ila 10 hafta civarında, kalbiniz daha hızlı ve daha sert pompalamaya başlayabilir. Hamilelikte çarpıntı ve aritmiler yaygındır. Bu normalde hormonlardan kaynaklanır.
2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, hamileliğiniz sırasında kan akışınız aşağıdakiler arasında artacaktır . Bu, kalbinizin iş yükünü artırır.
Hamile kalmadan önce tıbbi ekibinizle altta yatan herhangi bir kalp sorununu tartışmış olabilirsiniz. Değilse, şimdi herhangi bir durumu veya gerekli ilaçları tartışmanın zamanı geldi.
Göğüs değişiklikleri 4. ve 6. haftalar arasında ortaya çıkabilir. Hormon değişiklikleri nedeniyle hassas ve şiş göğüsler geliştirmeniz olasıdır. Vücudunuz hormonlara uyum sağladığında, bu muhtemelen birkaç hafta sonra ortadan kalkacaktır.
Meme ucu ve meme değişiklikleri de 11. hafta civarında ortaya çıkabilir. Hormonlar memelerinizin büyümesine neden olmaya devam eder. Areola – meme ucunun etrafındaki alan – daha koyu bir renge dönüşebilir ve büyüyebilir.
Hamileliğinizden önce sivilce nöbetleri geçirdiyseniz, tekrar sivilceler yaşayabilirsiniz.
Hamilelik sırasında östrojen ve progesteron seviyeleriniz yüksek olacaktır. Bu artış ruh halinizi etkileyebilir ve sizi normalden daha duygusal veya tepkisel hale getirebilir. Ruh hali değişimleri hamilelik sırasında yaygındır ve şu duygulara neden olabilir:
Hamilelik sırasında vücudunuz pompaladığı kan miktarını artırır. Bu, böbreklerin normalden daha fazla sıvı işlemesine neden olur ve bu da mesanenizde daha fazla sıvı oluşmasına neden olur.
Hormonlar ayrıca mesane sağlığında büyük rol oynar. Hamilelik sırasında, kendinizi daha sık tuvalete koşarken veya yanlışlıkla sızdırırken bulabilirsiniz.
Adet dönemi semptomlarına benzer şekilde , hamileliğin erken döneminde şişkinlik oluşabilir. Bu, sindirim sisteminizi de yavaşlatabilen hormon değişikliklerinden kaynaklanıyor olabilir. Sonuç olarak kabızlık ve tıkanıklık hissedebilirsiniz .
Kabızlık ayrıca abdominal şişkinlik hissini de artırabilir .
Mide bulantısı ve sabah bulantısı genellikle 4 ila 6 haftalar arasında gelişir ve 9. haftada zirveye ulaşır .
Sabah bulantısı olarak adlandırılsa da, gündüz veya gece herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Mide bulantısına ve sabah bulantısına neyin neden olduğu tam olarak belli değil, ancak hormonlar bunda bir rol oynayabilir.
Hamileliğin ilk üç ayında, birçok kadın hafif ila şiddetli sabah bulantısı yaşar. İlk üç aylık dönemin sonuna doğru daha yoğun hale gelebilir, ancak ikinci üç aylık döneme girdiğinizde genellikle daha az şiddetli hale gelir.
Çoğu durumda, yüksek veya normal kan basıncı, hamileliğin erken evrelerinde düşer. Bu, kan damarlarınız genişlediğinden baş dönmesi hissine de neden olabilir.
Yüksek tansiyon veya hipertansiyonun gebelik sonucu belirlenmesi daha zordur. İlk 20 haftadaki hemen hemen tüm hipertansiyon vakaları altta yatan sorunları gösterir. Hamileliğin erken döneminde gelişebilir, ancak önceden de mevcut olabilir.
Bir tıp uzmanı, normal bir kan basıncı okuması için bir temel oluşturmaya yardımcı olmak için ilk doktor ziyaretiniz sırasında kan basıncınızı ölçecektir.
Koku hassasiyeti, çoğunlukla kendi bildirdiği erken gebelik belirtisidir. İlk üç aylık dönemde koku duyarlılığı hakkında çok az bilimsel kanıt var. Ancak koku hassasiyeti bulantı ve kusmayı tetikleyebileceği için önemli olabilir. Ayrıca belirli yiyecekler için güçlü bir tiksinmeye neden olabilir.
2017 araştırmasına göre hamilelik sırasında koku alma duyusunda artış veya azalma yaşayabilirsiniz . Bu özellikle birinci ve üçüncü trimesterlerde yaygındır. Artan koku, azalan kokudan daha yaygındır. Sizi daha önce hiç rahatsız etmeyen bazı kokular daha az hoşa gidebilir ve hatta mide bulantısını tetikleyebilir.
İyi haber şu ki, koku alma duyunuz genellikle doğumdan sonra veya doğumdan sonraki 6 ila 12 hafta içinde normale döner .
Kilo alımı , ilk üç aylık döneminizin sonuna doğru daha yaygın hale gelir. İlk birkaç ayda kendinizi yaklaşık 1 ila 4 kilo alırken bulabilirsiniz.
Erken gebelik için kalori önerileri normal diyetinizden çok fazla değişmeyecek, ancak hamilelik ilerledikçe artacaktır.
Daha sonraki aşamalarda, hamilelik ağırlığı genellikle şu şekillerde ortaya çıkar:
Hormonlar midenizle yemek borunuz arasındaki kapağın gevşemesine neden olabilir. Bu, mide asidinin sızmasına ve mide ekşimesine neden olmasına izin verir .
Birçok insan sizde “ hamilelik parıltısı ” olduğunu söylemeye başlayabilir . Artan kan hacmi ve daha yüksek hormon seviyelerinin kombinasyonu, damarlarınızdan daha fazla kan iter. Bu, vücudun yağ bezlerinin fazla mesai yapmasına neden olur.
Vücudunuzun yağ bezlerinin artan aktivitesi, cildinize kızarmış, parlak bir görünüm verir. Öte yandan sivilce de gelişebilir .
Adet gecikmesinden 1 hafta sonra hamile olup olmadığınızı genellikle anlayabilirsiniz. ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanında bu noktada evde gebelik testi yaptırmanın daha doğru sonuç vereceğini söylüyor.
Evde hamilelik testleri ucuzdur ve eczanelerde ve diğer mağazalarda reçetesiz olarak yaygın olarak bulunur.
İsterseniz bundan daha erken bir test yapabilirsiniz, ancak yanlış negatif sonuç alma riskiniz vardır. Bu, testin hamile olmadığınızı söyleyebileceği, ancak aslında hamile olduğunuz anlamına gelir.
Evde hamilelik testini çok erken yaparsanız, testin tespit etmesi için idrarınızda henüz yeterli hCG bulunmayabilir. Evde hamilelik testleri, idrarınızdaki hCG miktarını test ederek çalışır. Bu sadece hamilelerin kanında ve idrarında bulunan bir hormondur.
Ayrıca, her insanın vücut kimyası biraz farklıdır. Bir kişi adetten bir gün sonra olumlu bir sonuç alabilirken, bir başkasının olumlu sonuçları bir hafta daha görünmeyebilir. Bu nedenle, erken test sonuçları en doğru olmayabilir.
Kan testleri genellikle hamilelikte hCG’yi idrar testlerinden daha erken tespit edebilir. Kan testleri bazen yumurtlamadan 6 ila 8 gün sonra pozitif sonuç verebilirken, idrar testleri yumurtlamadan yaklaşık 3 hafta sonra pozitif sonuç verir.
Evde yapılan idrar testlerinin aksine, kan testleri genellikle klinik ortamda yapılır. Bu tür bir test istiyorsanız doktorunuzla iletişime geçin.
Mide bulantısı, yorgunluk ve göğüslerde hassasiyet gibi hamilelik belirtileri bazen adet gecikmesinden önce bile ortaya çıkar. Bu belirtiler size hamile olduğunuza dair bir fikir verebilir, ancak kesin bir kanıt değildir. Sadece bir test kesin olarak söyleyecektir.
Hamile olabileceğinizi düşünüyorsanız, evde hamilelik testi yapmak için en iyi zaman, adet gecikmesinden 1 hafta sonradır. Ulusal Çocuk Sağlığı ve İnsan Gelişimi Enstitüsü’nün 2017’ye göre, evde hamilelik testleri doğru zamanda doğru kullanıldığında doğrudur.
Bir kan testi genellikle hamileliği çok daha erken ortaya çıkarabilir, ancak bunun bir doktor muayenehanesinde veya klinik bir ortamda yapılması gerekir.
Evde yapılan gebelik testinde pozitif sonuç alırsanız, duruma göre hemen doktorunuzu aramalısınız. Doktor daha hassas bir test yazabilir ve hamile olup olmadığınızı kesin olarak söylemek için pelvik muayene yapabilir.
Sizi ve fetüsü sağlıklı tutmak için hamileliğinizde mümkün olduğunca erken bir tıp uzmanına görünmenizi önerir. Daha sonra hamileliğiniz boyunca düzenli doğum öncesi ziyaretler planlayabilirsiniz.
İlk üç aylık dönemde yaşadığınız vücut değişikliklerinin ve hamilelik belirtilerinin çoğu , ikinci üç aylık döneme geldiğinizde kaybolmaya başlayacaktır . Günlük yaşamınızı etkileyen herhangi bir semptom hakkında doktorunuzla konuşun. Birlikte, hamileliğiniz için rahatlama ve rahatlık bulmaya çalışabilirsiniz.
En çok arananlar
Erken Gebelik, Hamilelik Belirtiler ve Öneriler
Yorum Yaz