Uçucu Yağlar rehberi: Çocukken bize hep ‘en iyisini anne bilir’ denilirdi. Zihinlerimizin ve bedenlerimizin sağlığı söz konusu olduğunda, çoğu kişi Doğa Ana’nın güvenilecek kişi olduğunu iddia eder. Cadılar ve simyacılardan modern kimyagerlere ve naturopatlara kadar, tarih boyunca insanlar sayısız çareler yaratmak için doğayı kullandılar. Bugün bu işleme aromaterapi ve bu ‘büyülü’ doğal maddelere uçucu yağlar diyoruz.
Basitçe açıklamak gerekirse, uçucu yağlar botaniklerden elde edilen doğal saf özlerdir. Bakterilerle savaşmaktan ve stresi azaltmaktan uykuyu iyileştirmeye, saçları beslemeye ve yaşlanma belirtilerini tersine çevirmeye kadar her şey için yaygın olarak kullanılırlar. Ancak, bu kadar çok yağ mevcut ve bu kadar çok kullanım olanağı varken, hangisini seçeceğinizi deşifre etmek göz korkutucu bir kavram olabilir. Bu nedenle, sedir ağacı yağınızı adaçayınızdan veya bir yağ yakıcıyı bir infüzyon cihazından ayırt etmekte zorlanıyorsanız, onu temellere geri götürmek için buradayız. İster bilim, ister ikinci diliniz olsun, ister lise kimyasından çakmış olun, yeni başlayanlar için bu uçucu yağlar kılavuzu, doğal yağları bir profesyonel gibi kullanmanızı sağlayacaktır.
‘Temel’ kelimesinin birçok anlamı vardır, ancak yağ ve aromaterapi söz konusu olduğunda, terim ‘esans’ kelimesinden gelmektedir. Onu parçalamak için, uçucu yağlar, bitkilerden veya botaniklerden elde edilen saf, yüksek konsantrasyonlu aromatik kimyasal bileşiklerdir. Bu yağların üretilmesi, bir bitkinin yapraklarının, çiçeklerinin, gövdelerinin veya köklerinin çıkarılmasını ve damıtılmasını gerektirir. Alternatif olarak, uçucu yağlar oluşturmak için narenciye ve kabuklarını da kullanabilirsiniz. Parfümler ve koku yağları bu kategoriye girmez. Bunun nedeni, uçucu yağların aksine, fiziksel veya psikolojik sağlığa yardımcı olamamaları veya değiştirememeleridir.
Binlerce yıldır insanlar aromaterapi olarak bilinen alternatif bir ilaç şekli olarak uçucu yağları kullandılar. Bu, antioksidan, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklerinin yanı sıra zihinsel sağlık ve refah üzerindeki etkilerinin bir sonucudur. Ancak bu yağların kullanımı fiziksel ve psikolojik rahatsızlıkların tedavisi ile sınırlı değildir. Evde temizlik ürünü olarak veya doğal böcek kovucu olarak kullanılabilirler. Spesifik uçucu yağlar sivilceleri azaltabilir, cilt yaşlanmasını önleyebilir, saç büyümesine yardımcı olabilir veya kilo kaybını teşvik edebilir. Bakterilerle savaşmanız veya stresi azaltmanız gerekiyorsa, bunu da yapabilirler. Sonuç olarak, uçucu yağların kullanım listesi, neredeyse hiç bitmeyen mevcut yağlar kadar uzundur.
Doğru kullanıldığında, uçucu yağlar güçlü, güvenli ve etkili bir doğal ilaç şeklidir. Bu nedenle, tam potansiyellerini ortaya çıkarmanın anahtarı, onları nasıl doğru şekilde kullanacağını bilmektir. Chanel No. 5’in Gucci Bloom’dan tamamen farklı olması ve Yves Saint Laurent’in Afyonunun Guerlain’in Shalimar’ı gibi kokmaması gibi, her uçucu yağ benzersizdir. Bunun nedeni, her birinin farklı bir çiçek, bitki veya meyveden veya bunların farklı yerlerinden kaynaklanmasıdır. Soluma, difüzyon veya topikal uygulama gerektirip gerektirmediği yağdan yağa değişir ve herhangi bir aksilikten kaçınmak için doğru yöntemi seçmek önemlidir. Yüksek kaliteli, saf yağlar kullandığınızdan emin olmak, aromaterapiye girişinizin de ödüllendirici ve komplikasyonsuz olmasını sağlayacaktır.
Parlayan Ciltler için 8 Kolay Kendin Yap Yüz Maskesi Tarifi
Uçucu yağlarla uğraşırken göz önünde bulundurulması ve hatırlanması gereken birkaç önemli şey, etki, seyreltme ve yüksek riskli taraflardır.
Uçucu yağlar, kaynaklandıkları bitkinin kurutulmuş bitkisel formlarından önemli ölçüde daha güçlüdür. Bu nedenle, onlarla uğraşırken, biraz gerçekten uzun bir yol kat ettiğini hatırlamak önemlidir. Bir ila iki damla genellikle fazlasıyla yeterlidir.
Uçucu yağlar uygun şekilde seyreltilmezse doğrudan cilde uygulandığında tahrişe neden olabilir. Bu nedenle, uçucu bir yağı topikal olarak uygulamayı planlıyorsanız, önce hindistancevizi yağı, jojoba veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltmeniz çok önemlidir.
Yüz Yogası: Tüm Yüz Yoga Soruları ve Cevapları
Çocukların uçucu yağları kullanmamaları şiddetle tavsiye edilir. Ayrıca, bir kadın hamileyse veya epilepsi, kanser, karaciğer hasarı varsa, yaşlıysa veya tıbbi bir sorunu varsa, uçucu yağları kullanmadan önce kalifiye bir aromaterapi uzmanına başvurmaları önerilir.
Yağları dahili olarak, örneğin suya veya diğer içeceklere karıştırarak almak, kalifiye bir aromaterapi pratisyeninin rehberliğinde olmadıkça genellikle tavsiye edilmez.
Fiziksel ve zihinsel sağlığınızı iyileştirmek söz konusu olduğunda, uçucu yağlar gerçekten doğanın bir armağanıdır. Bir desteğe ihtiyacı olan herkes için, enerji seviyelerini artırma, metabolizmayı hızlandırma ve sindirime yardımcı olma yeteneğine sahiptirler. Ruh haliniz düşükse, hormonlarınızı ve kortizol seviyenizi dengelemek, stresi azaltmak ve kaygı duygularını azaltmak için esansiyel yağlar vardır. İçeride ve dışarıda sağlığı destekleyen, enfeksiyonlarla savaşan ve iyileşmeye yardımcı olan antibakteriyel yağlar vardır, diğerleri ise saçınızı ve cildinizi gençleştirir ve besler.
Bergamottan nane veya limon otundan paçuliye kadar yüzlerce çeşit uçucu yağ vardır. Bu botanik etiketlerin ötesinde, kendi benzersiz karışımlarınızı oluşturmak için yağları etkili bir şekilde karıştırabilmek için kategorize edebilmek önemlidir. Bunu yapmanın iki yaygın yolu aromatik profil veya ‘notlar’dır.
Aromatik profiller, her yağın kapsayıcı aroması veya kokusu ile belirlenir. Bu nedenle, nihayetinde her biri farklı kokarken, yine de belirli kategorilere girerler. Örneğin, lavanta ve yasemin çiçek aromaları olarak sınıflandırılabilirken, hindistan cevizi ve karanfil baharatlı aromalardır. Aroma kategorileri arasında çiçeksi, odunsu, topraksı, narenciye, bitkisel, baharatlı, naneli ve oryantal bulunur.
Yağlarınızı sınıflandırmanın ikinci bir yolu da onların ‘not’ sınıflandırmasını öğrenmektir. Notlar, yağın uçuculuğuna ve buharlaşma hızına atıfta bulunur. Temel olarak, okaliptüs, greyfurt veya limon otu gibi 1-2 saat içinde buharlaşan yağlar bir üst notadır. Papatya, gül ve çay ağacı gibi buharlaşması 2-4 saat süren uçucu yağlar orta notalardır. Son olarak, buhur, vanilya veya zencefil gibi bazen buharlaşması birkaç gün sürebilen yağlar temel notalardır.
Ne tür uçucu yağlarla çalıştığınızı anladıktan sonra, kendi yaratıcı karışımlarınızı karıştırmaya başlayabilirsiniz. Ancak başlamadan önce, istediğiniz yağ karışımının amacının ne olduğunu belirlemek önemlidir. Terapötik bir karışım yaratmak istiyorsanız, önce enerji veren, detoks yapan, stresi azaltan veya alternatif bir işlevi olan bir karışım isteyip istemediğinizi belirleyin. Bununla başa çıkmanın iyi bir yolu, bazı temel araştırmalar yapmak ve hangi yağların istediğiniz etkilere yol açtığının bir listesini yazmaktır. Bu tamamlandığında, bir sonraki adım aromatik veya nota profillerine bakmaktır.
Uçucu bir yağın topikal uygulaması, o yağın insan vücudu ile doğrudan temasını içerir. Bu nedenle, yağı cildinize veya saçınıza sürmeyi planlıyorsanız, şişeyi şimdi bırakın, çünkü seyreltme yeni en iyi arkadaşınızdır.
Seyreltmenin ilk adımı taşıyıcı yağlar satın almaktır. Uçucu yağlar oldukça güçlü, konsantre maddelerdir, bu nedenle taşıyıcı olmadan kötü bir döküntü veya istenmeyen alerjik reaksiyonla karşılaşabilirsiniz. Uçucu yağlar bir botanik bitkinin aromatik kısımlarından gelirken, bitkinin yağlı kısımlarından bir taşıyıcı yağ elde edilir. Bazı taşıyıcı yağ örnekleri arasında zeytinyağı, ayçiçek yağı, badem yağı ve hindistancevizi yağı bulunur. Bunlar, topikal kullanımdan önce uçucu yağlarınızla karıştırmak istediğiniz şeylerdir. Ancak kilere gitmeden önce, en iyi taşıyıcı yağların soğuk pres veya soğuk expeller pres olduğunu düşünün. Yemek yapmayı sevdiğiniz sızma zeytinyağı değilse, aromaterapi kullanımları için özel olarak oluşturulmuş bir zeytinyağı bulmanız daha iyi olabilir. Aloe vera jeli veya kokusuz losyonlar da yatıştırıcı taşıyıcılar olarak kullanılabilir.
Son olarak, her uçucu yağın farklı terapötik özellikleri olduğu gibi, taşıyıcı yağlar da kullanım amaçlarına göre farklılık gösterir. Kullanılan taşıyıcı ve seyreltme için gereken oran, uçucu yağa ve genel olarak istenen etkiye bağlı olarak farklılık gösterecektir.
Demek gittin ve kendine daha çok uçucu yağlar olarak bilinen sihirli küçük iksirlerden bazılarını aldın ve sonra ne yapacağını merak ediyorsun. Botanik özlerin çıkarılması ve damıtılmasıyla yaratıldıklarını biliyorsunuz, ancak bu iyiliği kendiniz için nasıl elde edersiniz? Aromaterapi dünyasına hoş geldiniz.
Aromaterapi, kişinin fiziksel veya psikolojik sağlığını iyileştirmek için uçucu yağları kullanan doğal, alternatif bir ilaç ve şifa şeklidir. Yağların özelliklerinden yararlanmanın bir yolu, aromalarını doğrudan solumaktır. Alternatif olarak, evde bir yağ yakıcı veya aromaterapi difüzörü kullanarak bunları dolaylı olarak soluyabilirsiniz. Diğer bir yaygın yöntem, seyreltmeden sonra yağı bir veya iki damla cildinize veya saçınıza sürterek topikal olarak uygulamaktır. Son olarak bazı yağlar da dahili olarak alınabilir. Ancak bu, yalnızca bir aromaterapi uygulayıcısının rehberliğinde veya son derece deneyimli uçucu yağ kullanıcıları tarafından yapılmalıdır. Her durumda, güvenli ve etkili sonuçlar elde etmek için seçtiğiniz yağ için hangi yöntemin gerekli olduğunu araştırmak önemlidir.
Sezgisel gibi görünse de, cilt bakımı rutininize bazı uçucu yağlar eklemek cildiniz için harikalar yaratabilir. Etkili bir şekilde kullanıldığında, bu doğal yağlar yaşlanma belirtilerini tersine çevirme, kusurları giderme ve cildinizi taze, genç bir duruma geri getirme gücüne sahiptir.
Yaşlanmayla mücadele etmek istiyorsanız, jojoba. nar çekirdeği yağı, sığla yağı ve lavanta yağı tam size göre. Kusurları hedef almak ve hormon seviyelerini dengelemek için çay ağacı, lavanta, adaçayı veya ardıç meyvesi çeşitlerinin esansiyel yağlarını tercih edin. En iyi sonucu elde etmek için, cilde masaj yapmadan önce bu mükemmel cilt bakım yağlarından bir kaç damlayı jojoba yağı, aloe vera veya hindistancevizi yağı gibi bir taşıyıcı ile karıştırın.
Cilt bakımı esansiyel yağlarının süper yıldızı jojoba yağı inanılmaz derecede nemlendiricidir. Bunun nedeni yüksek dozda Vitamin E, Vitamin B kompleksi, silikon, krom, bakır, çinko ve iyottur. Esasen jojoba, ince çizgileri ve kırışıklıkları en aza indirmek, egzama ve lekeleri temizlemek ve kuru cildi nemlendirmek için harikadır. Bunun da ötesinde, yağ seviyelerini dengeler ve kolajen sentezini uyarır.
Bu yaz güneşe karşı doğal bir savunma için yanınızda her zaman biraz nar çekirdeği yağı bulundurduğunuzdan emin olun. Doğal SPF özellikleri, bu tatlı kokulu yağın bir kısmını güneş kremi olarak kullanabileceğiniz anlamına gelir. Ancak dışarı çıkmadan önce uygulamayı unutursanız, bu yağın iyileştirici özellikleri güneş yanıklarını yatıştırmasına ve tedavi etmesine izin verir.
Doğanın kapatıcısı olarak da bilinen bu yağ, cilt tonunu eşitleyerek, lekeleri azaltarak, kırışıklıkları yumuşatarak ve çatlak ve yara izlerini azaltarak yaşlanma görünümünü azaltır. Ayrıca cildin elastikiyetini güçlendirebilir.
Şifa söz konusu olduğunda, lavanta yağı sadece zihni rahatlatmakla kalmaz, aynı zamanda çatlamış kuru cilt, küçük kesikler ve yanıkların iyileşmesine de yardımcı olur. Buhur yağı ile karıştırıldığında yaşlılık lekelerini de azaltabilir.
Çay ağacı yağının antimikrobiyal ve antienflamatuar özellikleri, reçetesiz akne tedavilerinin çoğunda ortaya çıkmasına neden olmuştur. Bu nedenle, doğal bir çare için, bir taşıyıcı ile seyreltilmiş saf, uçucu yağ formunda birkaç damla çay ağacı kullanın.
Cildinize zarar veren stres ve kaygıyı besleyen, iyileştiren ve azaltan bu yatıştırıcı yağ ile tüm cilt bakım kutularınızı işaretleyin.
Birkaç damla misk adaçayı ile yağ üretimini düzenlerken cilt iltihabını azaltın. Bu harika yağ aynı zamanda kortizol seviyelerini düşürmeye ve akneye neden olan stres ve kaygıyla savaşmak için hormonları dengelemeye yardımcı olur.
Çeşitli araştırmalar, bu antibakteriyel yağın tahrişler, enfeksiyonlarla savaştığı ve stresi azalttığı için akneyle mücadelede etkili ve doğal bir yol olduğunu göstermektedir.
Tatlı, kalın kilitler, kepeksiz bir saç derisi ve tamamen sağlıklı saçlar arayan herkes, uçucu yağlar dünyasına bir yolculuk yapabilir. Yağlı saçlarla mı mücadele ediyorsun? Birkaç damla nane yağı sizi dönüştürecek. Daha uzun, daha güçlü saçlar mı arıyorsunuz? Kendinizi biraz tatlı, çiçekli lavanta yağı ile şımartın.
Süperstar saç bakımı esansiyel yağları arasında lavanta, biberiye, papatya, adaçayı, limon otu ve nane bulunur. Bu doğal yağlar sadece saçınızı beslemekle kalmaz, aynı zamanda doğaldır, yani herhangi bir sert kimyasal içermezler. En iyi sonucu elde etmek için bu yağlardan birini hindistancevizi, jojoba veya zeytinyağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirin. Ardından, karışımı saçınıza veya saç derinize masaj yapın ve kötü saç günlerinize veda etmeye hazırlanın.
Saç köklerini derinleştirerek, saç derisini yatıştırarak ve saçları iyileştirerek saç büyümesini destekler. Lavanta yağının sakinleştirici özellikleri strese bağlı saç dökülmesini de azaltır.
Uzun, tatlı kilitler oluşturmak için saç büyümesini uyarır ve saçı kalınlaştırır. Ek olarak, biberiye yağı kelliği önleyebilir, istenmeyen grileri yavaşlatabilir ve doğal olarak kepeği tedavi edebilir.
Bir taşla iki kuş vuran papatya yağı, saç dökülmesini yavaşlatırken saç uzamasını destekler. Bunu folikülleri uyararak ve kafa derisi dolaşımını artırarak yapar.
Sınav veya iş stresi saçınızı mahvediyor mu? Adaçayı esansiyel yağının kortizol seviyelerini düşürmedeki, hormonları dengelemedeki ve stresi gidermedeki etkisi, strese bağlı saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Konu saç olduğunda esansiyel yağların süper gıdası; Limon otu yağı saç köklerini güçlendirir, kepeği azaltır, stresi azaltır ve tahriş olmuş saç derisini yatıştırır.
Biraz nane yağı ile saçınıza o nane tazeliği hissini verin. Sadece saçınızı parlak ve yağsız hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda istenmeyen kepekleri tedavi ederken saç büyümesini de destekler.
Bakterilerle savaşma ve alerji semptomlarını hafifletme yeteneği ile birçok insan, doğanın ilacı olarak gerekli görür. İyileştirici niteliklerle dolu olan bu ürünler, evde hastalıklardan korunmanın harika bir yoludur ve tipik ilk yardım çantanıza önemli bir katkı sağlar. Bakterilerle savaşmak söz konusu olduğunda tarçın, kekik, kekik ve çay ağacı yağı sizin savaşçılarınızdır. Alerjileri durdurmak veya soğuk algınlığı ve grip semptomlarını gidermek için nane, fesleğen, okaliptüs, limon ve çay ağacı yağını yakınınızda bulundurun. Topikal uygulama, doğrudan inhalasyon veya difüzyon gerekip gerekmediği, yağın kendisine ve hafifletmek veya tedavi etmek istediğiniz semptomlara bağlıdır. Tıbbi alternatifler olarak yalnızca listelenen yağlara güvenmeden önce bir doktora veya aromaterapi uygulayıcısına danışmanın çok önemli olduğunu unutmayın.
Kış için Cilt Bakım Rutini Nasıl Oluşturulur?
Uçucu yağlar tek başına ne yazık ki istenmeyen kiloları henüz atamaz. Bununla birlikte, dengeli bir diyet ve sağlıklı, aktif bir yaşam tarzı ile birleştirildiğinde, metabolizmayı hızlandırarak, enerjiyi artırarak ve sindirime yardımcı olarak vücudun kilo vermesine yardımcı olabilirler. Bu yeterli değilmiş gibi, yağ yakan enzimleri uyarabilir ve en iyi şekilde görünmenize ve hissetmenize yardımcı olmak için şeker isteğini kontrol edebilirler.
Kilo verme söz konusu olduğunda, uçucu yağ gizli silahlarınız arasında greyfurt, tarçın, zencefil, limon, nane ve bergamot yağı bulunur. Topikal uygulama için hindistancevizi veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile birleştirin. Alternatif olarak, bu yağlar evinizden yayılabilir. Bir aromaterapi uzmanının rehberliğinde bu yağlardan bazıları dahili olarak da alınabilir. Ancak bu yöntemi kullanmadan önce bir uzmana danışmak çok önemlidir.
Uçucu yağlarınızdan en iyi sonuçları almak için yüksek kaliteli, saf yağlara yatırım yapmaya değer. Bu, yağların etkili ve daha da önemlisi güvenli olmasını sağlayacaktır. Ancak piyasada sayısız marka olduğu için satın almadan önce bu önemli faktörü belirlemek zor olabilir. Genel olarak karar vermeden önce firmaları araştırıp karşılaştırmakta fayda var. Bunu yaparken fiyatı, menşe yerini, son kullanma tarihini ve etiketi not edin.
Yüksek kaliteli uçucu yağ ile ilişkilendirilen yaygın bir terim ‘saflık’tır. Bununla birlikte, aromaterapide bu terim için resmi, düzenlenmiş bir tanım bulunmadığına dikkat etmek önemlidir. Bir etiketin üzerindeki ‘saf’ kelimesi, onun yüksek kaliteli olduğu anlamına gelmez. Bu nedenle, yağın saflığını belirlemek için daha fazla araştırma yapmak her zaman önemlidir.
Uçucu yağlar, oluşturmak için dikkatli hazırlık ve işleme gerektiren oldukça güçlü maddelerdir. Bu nedenle yağlarınızı asla satış bölümünden veya pazarlık kutusundan almamalısınız. Yüksek kaliteli, saf yağlar elde etmek her zaman yatırıma değer. Ek olarak, her yağ farklı bir işlem gerektirdiğinden ve bazı botanikler diğerlerinden daha nadir olduğundan, her yağ için aynı fiyatı ödemeyi beklemeyin. Örneğin, 15 mL lavanta esansiyel yağı üretmek için yaklaşık 1,3 kg lavanta çiçeği gerekir. Bunu, sadece 5 mL gül yağı elde etmek için gereken 47 kg gül yaprağıyla karşılaştırın. Maliyetin istenen kaliteyi yansıtıp yansıtmadığını belirlemek için seçtiğiniz yağın oluşturma sürecini araştırmak için zaman ayırın.
Herhangi bir yüksek kaliteli uçucu yağ, bitkinin bilimsel veya botanik adının şişe üzerinde listelenmesi gerekir. Etiket ayrıca bitkinin nereden geldiği, kullanılan ekstraksiyon süreci ve bir son kullanma tarihi ile ilgili bilgileri de içermelidir. Bu bilgilerin hiçbiri yoksa, başka bir yere bakmak iyi bir fikir olabilir.
Yeni Başlayanlar İçin En İyi Uçucu Yağlar ve Rehberi
Yorum Yaz