e
sv

Karakafes otunu tüketin ve dinç bir vücuda merhaba diyin! Faydaları saymakla bitmiyor

44 Okunma — 06 Ocak 2024 12:24
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Mide rahatsızlıkları, çekenler vücudu güçlensin isteyenler buraya! Birçok rahatsızlığa tesiri olan bu şifa dolu otun yararlarını öğrenince hayatının bir modülü yapacak

Bu bitki hodangiller familyasından, çok yıllık bir bitkidir. Karakafes, 1 m kadar boylanabilen, genellik parklarda süs bitkisi olarak yetiştirilmektedir. Yaprakları geniş bir mızrak biçiminde, uçları sivri, kenarları hafif kertikli, dalgalı, üst yüzeyi yeşil pürtüklü, alt yüzeyi grimsi yeşil ve tüylüdür. Çiçekleri topluca bir sapa bağlı olarak sarkık halde bulunur. Kökleri ise dış yüzeyi koyu kahverengimsi yahut siyah, içi sarımsı beyaz renkte ve sümüksüdür.

Karakafes bitkisi Orta Avrupa, Balkanlar, Kafkaslar ve Asya’nın ılıman bölgeleri ile Türkiye’nin Marmara, Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgesinde çoklukla nemli çimenlikler ve su kenarlarında yetişir.

Bitkinin kökleri birinci yahut son baharda sökülür. Yeterlice yıkanıp temizlendikten sonra boylamasına kesilerek iplere dizilip, havadar bir yerde asılarak kurutulur. Bitkiler ise çiçeklerin oluşması sırasında toprağın birkaç santim üzerinden kesilerek bağlar halinde havada asılarak kurutulur. Kök ve bitki çok sulu olup evvelce 40 – 60 derecede kurutulabilir.        

Faydaları

Mide rahatsızlıkları ve kanamalarında güzel gelir.

Balgam söktürücüdür.

Bedeni güçlendirici toniktir.

Göğsü yumuşatır ve üst teneffüs yollarını da temizler.

Damar ve doku büzücü tesirleri nedeniyle iç ve dış kanamalarda iyileştiricidir.

Kanı temizler.

Gastrit, on iki parmak bağırsağı ülserleri, ülserli kolit ve mide çeperinin zayıflaması nedeniyle oluşan fıtıklarda güçlü bir iyileştiricidir.

Kullanım Hali : Bitkinin kurutulmuş kök ve yaprak karışımından -3 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suda kaynama noktasına kadar ısıtılır. Sonra ateş kısılıp

10-15 dakika daha ağır ağır ısıtma süreci sürdürülür. Günde üç defa birer bardak içilmelidir.

Karakafes otu yara paklığı, yanık pansumanı ve cildi yumuşatma süreçlerinde de faydalıdır.

Kullanım Biçimi : Yukarıda verilen tarife uygun olarak tıpkı karışım hazırlanır. Yara yahut yanık yere dıştan uygulanılır.

Felç olan bölgelere lapası sarıldığında yeterli sonuçlar alınır.

Varis yaraları, romatizmal kas şişmeleri, boyun ağrıları ve ağrılı ameliyat yerleri ile bacak derisindeki iltihaplarında sıcak lapası çok yararlıdır.

Karakafes otu tesirli bir yara iyileştiricidir.

Kullanım Biçimi : Lapa,  Kurutulup toz haline getirmiş köke sıcak su ve 1 – 2 damla yağ karıştırılarak hazırlanır.

Önemli ihtar:

Çok derin yaralarda karakafes otunun uygulanmasında dikkatli olunmalıdır. Zira bitki yaranın üzerinde sağlıklı bir doku oluştururken altta kalan yara apse yapabilir.

İpucu

Bitki,Yara,Kök

magazinpark.com

etiketlerETİKETLER

Sıradaki içerik:

Karakafes otunu tüketin ve dinç bir vücuda merhaba diyin! Faydaları saymakla bitmiyor