e
sv

Çocuklarda Duygusal Gelişim için 11 Önemli Yöntem

1677 Okunma — 17 Nisan 2022 14:24
Çocuklarda Duygusal Gelişim
avatar

Magazinpark

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Çocuklarda Duygusal Gelişim

Çocuğunuzun Deneyimini Anlama İhtiyacı

Çocuklarda Duygusal Gelişim Ebeveynler genellikle sorunları çözmek için anlaşılır bir şekilde cevaplar ararlar . Ancak araştırmalar, çocuğunuzun davranışının anlamını merak etmenin, onun büyük duygularını düzenlemesine, esnek düşünmesine ve sosyal durumları yönetmesine yardımcı olduğunu gösteriyor. Bazen çocuğunuzun davranışının anlamını anlamayabilirsiniz, ancak yanlış yorumlamak ve hemen sonuçlara varmak yerine sadece merak etmek yardımcı olabilir.

Çocuğunuzun Duygusal Deneyimini Anlamak İçin İpuçları

Ebeveynlik, çocuklarınız için rahatlık sağlamaktan daha fazlasıdır. Çocuğun duygusal olarak yanında olmak ve ona bir güvenlik duygusu sağlamaktır.

1. Gözlem Anahtardır

Çocuğunuzun deneyimi hakkında bilgi edinmenin en basit ama en etkili yollarından biri dikkatli gözlemdir. Çocuklarınızın yaptıklarına veya söylediklerine ilgi gösterin. Eylemlerini, ifadelerini ve mizacını gözlemleyin. Her çocuğun benzersiz olduğunu unutmayın. Çocuğunuz sizden ve kardeşlerinden farklı olacaktır. Kendinize çocuğunuzun psikolojisini anlamanıza yardımcı olabilecek birkaç soru sorun. Çocuklarda Duygusal Gelişim

Çocuğunuz en çok ne yapmaktan hoşlanır?
Belirli yiyecekleri yemek, yatmak veya ödev yapmak gibi sevmedikleri bir şeyi yapmak zorunda kaldıklarında nasıl tepki verirler?
Ne kadar sosyaller? Yeni şeyler paylaşmaya veya denemeye istekliler mi?
Çocuğunuzun çevresini tanıması ne kadar sürüyor? Ortamdaki değişikliklere uyum sağlayabiliyorlar mı?
Bu soruları cevaplarken çocuğu yargılamamayı unutmayın. Sadece farkında olmak için gözlemleyin.

2. Çocuklarınızla ‘Kaliteli’ Zaman Geçirin

Ebeveynler bugün iş ve ev hokkabazlığı yapmakla meşguller. Çoklu görev, dedikleri gibi, aynı anda birçok şeyle ilgilenmelerini sağlar, ‘şeylerden’ biri çocuktur. Çocuğunuzla bu şekilde vakit geçiriyorsanız, değişmelisiniz. Çocuklarınızı anlamak istiyorsanız, onlara zaman ayırmanız gerekir.
Çocuklarınızla yaptığınız sohbetler, okuldaki ve evdeki hayatlarında neler olup bittiğini, en sevdikleri müzik veya TV şovunun ne olduğunu ve onları neyin heyecanlandırıp neyin heyecanlandırmadığını bilmenizi sağlar.
Kaliteli zaman her zaman birlikte konuşmak veya bir şeyler yapmak anlamını taşımaz. Bazen birlikte oturabilir ve deneyimleri hakkında bazı bilgiler toplamak için onları sessizce gözlemleyebilirsiniz.

3. Çocuklar odaklanmış dikkatten yararlanır

Sadece kısa süreler için bile olsa, tüm dikkatinizi çocuğunuzla birlikte olmaya ve onu dinlemeye odaklamak yardımcı olabilir. Akşam yemeği pişirmek ve onları okula götürmek gibi diğer görevleri yaparken onlarla çok zaman geçirebilirsiniz. Bu sefer de önemli. Ancak 10 dakikalık “özel zaman” bile, olumlu bir ev ortamı yaratmada ve çocuğunuzla ilişkinizi geliştirmede uzun bir yol kat edebilir.
Mümkünse, her bir çocukla özel olarak zaman geçirmenizi sağlayacak aktiviteler yapmayı hedefleyin. Çocuğunuza bölünmemiş bir ilgi verdiğinizde, kendilerini güvende ve onaylanmış hissederler ve size açılma olasılıkları daha yüksektir.

4. Çocuğunuzun Çevresine Dikkat Edin

Araştırmalar, bir çocuğun davranış ve tutumlarının önemli ölçüde yetiştirildiği çevre tarafından şekillendirildiğini göstermiştir. Ev ortamı çocuğun beyin gelişimini etkileyebilir ve bu da onun dil ve bilişsel becerilerinin gelişimini etkiler.
Çocuğunuzun davranışı, etrafındaki insanlardan ve etkileşimlerin kalitesinden etkilenir. Evde ve okulda yaratılan ortamın türünü ölçmek için zaman ayırın. Çocuklarda Duygusal Gelişim

5. Temel beyin gelişimi bilgisine sahip olmak

Beyin ilişkilerde büyür. Bazı çocuk gelişimi araştırmacıları, ebeveynleri “nöro mimarlar” olarak adlandırır. Çocuklar kendilerine odaklanan bir bakıcıyla iletişime girdiğinde, beyin hücreleri arasındaki bağlantıların büyümesine yardımcı olur. Beyin, çocuğun sahip olduğu deneyimlerle şekillenir ve bu da çocuğun farklı durumlara nasıl tepki verdiğini etkiler.
Olumlu iletişimler, gelişimi sağlıklı bir şekilde kolaylaştırmak için beynin büyümesini etkileyebilir. Tersine, sürekli kavga veya duygusal ihmal ortamı gibi olumsuz deneyimler, beynin gelişimi üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir. The Whole-Brain Child: 12 Revolutionary Strategies to Nurture to Nurture Your Child’s Developing Mind kitabının yazarı Daniel J. Siegel’e göre, çocuklarınızın sağlıklı bir sosyal ve duygusal yaşam için sağlam bir temel oluşturmalarına yardımcı olabilir ve zor durumlarla başa çıkmalarını sağlayabilirsiniz. beynin işlevleri hakkında temel bir anlayışla. Çocuklarda Duygusal Gelişim

Çocuğun Duygusal Gelişimi

6. Dinle

Çocuğunuzla konuşurken dinlemek önemlidir. Çocuğunuzu konuşturmak için bir konuşma başlatabilirsiniz, ancak daha sonra söylemeye çalıştıklarını dinlemek için çaba gösterin. Çocuklar kendilerini net bir şekilde ifade edemeyebilirler, bu nedenle kullandıkları kelimelere ve sözel olmayan ipuçlarına da dikkat etmek faydalı olacaktır.

Odaklan:

Ton, bir kelimeyi veya cümleyi vurgulama biçimleri.
Size nasıl hissettiklerini anlatan ifadeler. Bir şeyden hoşlanıp hoşlanmadıklarını, korktuklarını veya strese girip girmediklerini anlamak için bir şey hakkında konuşurken duygularını ölçmeye çalışın.
Beden dili , göz temasına, ellerini nasıl kullandıklarına ve duruşlarına dikkat edin.
Sadece dinlemekle kalmamalı, aynı zamanda çocuğunuzun dinlendiğini ve ciddiye alındığını bilmesini sağlamalısınız. Ne söylediklerini kabul edin ve ne dediklerini anlamaya çalıştığınızı bilmelerini sağlamak için yanıt verin. Anlamadıysanız, netlik için sorular sorun. Ancak, iletişimi kesebileceğinden çok fazla konuşmamaya veya çok fazla soru sormamaya dikkat edin. Çocuğun Duygusal Gelişimi

7. Çocuklar duygularını farklı şekillerde ifade eder

Çocuklar konuşmanın yanı sıra duygularını etkinliklerle ifade ederler.

Çocuklarınız çizmeyi, yazmayı veya oyunculuk yapmayı seviyorsa, onları bunu daha sık yapmaya teşvik edin. Bir sanat veya resim kursuna katılmak, kendilerini daha iyi ifade etmelerine yardımcı olabilir. Çocuğunuz, belirli bir günde ne yaptığını ve bu konuda nasıl hissettiğini yazabileceği bir günlük tutmayı seçebilir. Çocuğunuz ne kadar çok yazar veya çizerse, kendini o kadar iyi ifade eder. Çocuklarda Duygusal Gelişim
Sanat eserlerine ilgi gösterin, ancak aşırı yorumlamamaya dikkat edin, aksi takdirde duygularınızı onlarınki gibi değiştirebilirsiniz. Çalışmalarını yanlış anlarsanız, yanlış anlama üzerinde çalışmak için zaman ayırın.

8. İletişimi Teşvik Eden Sorular Sorun

Çocuğunuzun niyetlerini paylaşmasını istiyorsanız, bazı sorular yardımcı olabilir. “Bu şarkıyı beğendin mi?” diye sormak yerine ‘evet’ veya ‘ hayır’ı garanti eden , çocuğunuzun daha fazlasını söylemesi için bir açılış sunacak olan “Bu şarkı hakkında ne düşünüyorsunuz?” Diye sorun .

Çocuğunuzun sorduğu sorulara verecek bir cevabınız olmasa da, bir çocuğun sorusunu saçma bir şekilde görmezden gelmek, gelecekte soru sormaktan caydırabilir.

9. Kendinizi Çocuk Gelişimi Konusunda Eğitin

Kitaplardan veya profesyonellerden toplanan bazı çocuk gelişimi anlayışları faydalı olabilir. Ancak, çocuğunuz konusunda uzman olduğunuzu her zaman unutmayın. Aşırı ebeveynlik tavsiyesi kültürü, bir ebeveynin doğal uzmanlığını baltalayabilir. Çocuklarda Duygusal Gelişim

10. Empati Göster

Çocuğunuzun duygularını ciddiye alıp aynı duygulara sahip olmayabileceğinizi ona bildirirseniz, onların duygusal deneyimlerini sahiplenmesine yardımcı olursunuz. Örneğin, yeni yürümeye başlayan bir çocuk, kırmızı damlatmaz bardağını bulamadıkları ve bunun yerine yeşil olanı kullanmak zorunda kaldıkları için sinir krizi geçirebilir.

Güçlü duyguları, çaresizlik ve hayal kırıklığı duygusundan gelir. Aynı duygulara sahip olmasanız ve aradaki farkın önemsiz olduğunu düşünseniz de, davranışlarına sınırlar koyarken duygularını ciddiye almak, onların bakış açısına saygı duyduğunuzu gösterir. Çocuklarda Duygusal Gelişim

11. Çocuğunuzun mizacını anlayın

Her çocuğun kendine özgü nitelikleri ve dünyayla iletişim kurma yolları vardır. Bazılarının esnek olma olasılığı daha yüksekken, diğerleri rutinde rahattır. Bazıları sevimliyken, diğerleri farklı duyusal girdi biçimlerine karşı aşırı derecede hassastır . Çocukların geçişleri ve değişimi ele almanın farklı yolları vardır. Doğumdan başlayarak, çocuğunuzun dünyada var olma biçimini fark etmek için zaman ayırmak, onların sağlıklı gelişimini destekleyebilir. Çocuklarda Duygusal Gelişim

 

Sıradaki içerik:

Çocuklarda Duygusal Gelişim için 11 Önemli Yöntem