e
sv

Anneler Emzirme Dönemi Zamanı Nasıl Beslenilmeli?

1602 Okunma — 10 Mart 2022 16:39
Emzirme Dönemi Zamanı Nasıl Beslenilmeli
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Emzirme dönemi annenin doğru beslenmesi hem bebeğin sağlığı hem de annenin rahat bir emzirme dönemi geçirmesi için çok önemlidir. Emziren bebeği olan bir annenin beslenme programı tüm besin gruplarını içermeli, diyet vitamin ve minerallerden zengin olmalıdır. Çoğu durumda, süt üretiminin kalitesi, emzirme dönemi bir kadının diyetiyle ilişkilidir. Bu nedenle farklı ülkelerde çeşitli beslenme programları geliştirilmiş ve reçete edilmiştir. Aşağıda emziren anneler için beslenme programlarındaki yaygın gözlemler tartışılmaktadır.

Annenin Emzirme Dönemi Zamanı Besin İhtiyaçları

Annenin besin değeri yüksek besinler tüketmesi gerekir ki vitamin ihtiyacı annenin günlük besin alımı ile karşılanabilsin. Örneğin, bir kadın günde 400 kcal tüketiyorsa, vitamin ihtiyacı günde 60 gr olacaktır. Yeterli vitamin alımı için annenin diyeti bitkisel kaynaklı besinlerden zengin olmalıdır. Çok çeşitli sebzeler B ve C gruplarının vitaminlerini içerir. Diyet ayrıca A vitamini (balık karaciğeri yağları), B12 vitamini ve demir içerdiğinden hayvansal kaynaklı ürünleri de içermelidir.

Beslenme programlarına göre, emziren bir kadın günde 1200 mg diyet lifi almasını sağlamalıdır. Diyet lifi kaynakları arasında tahıllar (buğday gibi), sebzeler, meyveler, baklagiller ve diğer hayvansal kökenli ürünler bulunur. Emziren kadınların diyetine çeşitli nişasta olmayan polisakkaritler (NSP’ler) de dâhildir. Annenin diyeti, sadece besin değeri için değil, aynı zamanda önemli bir enerji kaynağı olduğu için de belirli miktarda yağ içermelidir. Anne sütüne yağ sağlamak için annenin margarin, bitkisel yağlar veya mayonez tüketmesi gerekir. Emzirme dönemi olan annenin diyetindeki yağ miktarı günde 1 ila 4 g arasında olmalıdır.

İlginizi çekebilir: Anne Sütünün Bebekler için Önemi

İnsan diyetindeki ana kolesterol kaynakları hayvansal ürünlerdir; kolesterol ve bu tür kökenli diğer bileşenleri içerirler. Bununla birlikte, bu tür ürünlerle diyet takviyesi günümüzün ihtiyaçlarını karşılamamaktadır ve bu nedenle kolesterol için en hazır bulunan kaynaklar yumurta ve yağlı balıklardır. Kolesterol için önerilen günlük alım miktarı, 2 yaşına kadar olan bebekler için 300 mg/gün ve 2 yaşından büyük çocuklar için 600-800 mg/gün’dür. Beslenme programlarının önerilerine göre, bebeğini emziren bir anne, diyetle 300-450 mg/gün kolesterol alımını sağlamalıdır.

Çocuk diyetine yumurta veya yağlı balık almıyorsa, kişinin kendi diyetinde ek bir kaynak sağlaması gerekir. Bu, peynir, yoğurt, soya fasulyesi (tekstüre edici maddeler olarak), zeytinyağı ve diğer bitkisel yağları yiyerek sağlanabilir. Emziren bir anne için gereken demir miktarı günde yaklaşık 20 mg olmalıdır. Et, balık, yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketimi yeterli demir alımını garanti eder. Annenin diyeti de demirin emilimine yardımcı olmak için C vitamini içermelidir. Anne yeterince C vitamini tüketmiyorsa, taze meyve ve sebze tüketerek alımını artırmak gerekir.

Emzirme Dönemi Zamanı Lifin Önemi

Emzirme dönemi olan bir kadının diyetindeki lifi unutmamaya çalışılmalıdır. Diyet lifi alımının önerilen günlük miktarını karşılamak gerekir. Hamile bir kadının günde 15 gr diyet lifi ve hamile olmayan kadınların – 25-30 gr / gün tüketmesi önerilir. Emzirme dönemi periyodunda günde yaklaşık 30-40 gr tüketilmesi gerekir. Lif, tahıllardan ve sebzelerden olduğu kadar tohumlardan, kabuklu yemişlerden, meyvelerden ve tam tahıllardan da elde edilebilir.

Emziren kadınların diyetine çeşitli polisakkaritler (NSP’ler) de dâhildir. NSP alımının emzirme dönemi periyodunda günde 50 g’a kadar ve hamilelik ve doğum sonrası – günde 75 g’a kadar artırılması önerilir. Emziren bir kadın için, diyete en az bir nişasta olmayan polisakkarit kaynağı dâhil etmek gerekir.

Bizi takip edin.

Facebook

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Anneler Emzirme Dönemi Zamanı Nasıl Beslenilmeli?