e
sv

Uyku eğitimi: Ne zaman başlamalı ve açıklanan yöntemler

1776 Okunma — 26 Mart 2022 18:12
Uyku eğitimi Ne zaman başlamalı ve açıklanan yöntemler
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Nasıl ki çocuklarımıza yemeyi, içmeyi, yürümeyi ve konuşmayı -insanın günlük yaşamının tüm gerekli kısımlarını- öğretiyorsak, onlara da uyuyabilmeyi öğretmeliyiz.

Uyku hayatın önemli bir parçasıdır. Sağlıklı bir uyku programı, bir çocuğa büyüdükçe günlük yaşamlarında da iyi hizmet edecek bir şeydir. Yetişkinler olarak bile, gece uykumuz bozulursa ve tekrar uykuya dalmakta güçlük çekiyorsak, gün içinde de bizi yorgun, huysuz ve rahatsız edebilir.

Uyku eğitiminin alışması biraz zaman alabilir ve zaman, sabır ve çaba gerektirir, ancak uzun vadede buna değecektir ve yıldırılacak bir şey değildir. Harika olan şey, ebeveynlik tarzınıza uyacak şekilde seçebileceğiniz birçok farklı uyku eğitimi yönteminin olmasıdır.

Bebek uyku eğitimine ne zaman başlamalı

Çocuğunuz en az 4-6 aylık olana kadar uyku eğitimi almaya başlamamalısınız. Bunun nedeni, bu noktaya kadar gece boyunca beslenmeye ihtiyaçları olacak olmasıdır. Bebeğiniz beslemeler arasında daha uzun süre kalabilene ve sirkadiyen ritmi gelişmeye başlayana kadar dört aydan önce resmi bir uyku eğitimi yöntemini denemeyin.

Bebeğinizin 6 aya kadar sizinle aynı odada uyuması da tavsiye edildiğinden , bu uyku eğitimine başlamak için iyi bir zamandır, çünkü siz de yürümeye başlayan çocuğunuzu kendi odasına geçiriyor olabilirsiniz.

Çocuklarda Zekâyı Geliştiren Oyunlar Nelerdir?

Uyku eğitimine nasıl başlanır

Bir eğitim yöntemini uygulamaya başlamadan önce (bunların birçoğu aşağıda açıklanmıştır) öncelikle bir uyku rutini oluşturmanız önemlidir. Bu nedenle, küçük çocuğunuzun her gece aynı saatte uyuduğundan ve uykulu hale gelmesi için yatmadan önce sessiz bir zaman ayırdığından emin olun.

Uyku ile ilgili en önemli şey rutindir. Bebekler ve çocuklar rutin ve tanıdık şeylerle gelişirler, bu yüzden uyumak için sahip oldukları belirli bir yer veya belirli bir müzik veya oyuncak varsa, bu her gece yanlarında olmalıdır.

Bu şekilde, gecenin bir yarısında uyanırlarsa, uyku ortamlarındadırlar ve tanıdık uyku eşyaları ile çevrilidirler, bu da tek başına uykuya dalmalarına yardımcı olur.

Elbette, bebeğinizin gece ağlamasının başka nedenleri de olabilir. Her zamankinden daha fazla ağlıyorlarsa, kirli bir bezleri olabilir, dişleri oynuyor olabilir veya o gece size biraz fazladan ihtiyaçları olabilir.

Herhangi bir ebeveynlik yönteminde olduğu gibi, içgüdülerinize güvenin ve fazla yanlış gitmeyeceksiniz.

İyi Bir Bebek Gelişimi için Neler Yapılmalı?

Bebek uyku eğitimi – 5 uyku eğitimi yöntemi

Gelişmiş uyku pratisyeni Lee Chambers , uyku eğitimi sırasında dikkate alınması gereken birçok faktör olduğunu ve “her uyku eğitimi yönteminin kesinlikle olumlu yanları” olduğunu söylüyor.

“Bebeğinizin hareket ve beslenme gibi yaptığı pek çok şeyi kontrol edebiliyor olsanız da, uyku kontrol edemediğimiz birkaç şeyden biri ve rutinler güçlü olsa da, uykunun bir şey olabileceğine dair bir beklenti oluştu. mükemmel ve bu hayal kırıklığına neden olabilir. Çok fazla beklentiniz olamaz ve bazen zaten iyi bir tutarlılık düzeyi olduğunu görmek için durumu yeniden çerçevelememiz gerekir.”

Lee, “emekleme çağındaki çocukların öğleden sonraki uykularında olduğu gibi, modern yaşam hızla gelişti ve artık akıllı telefonlar ve tabletler sıklıkla kullanılıyor. Ekran süresinin kontrol edilmesi gerektiğini” tavsiye ediyor. Düşük seviyeli veya karartma perdeli ışık kaynakları kullanmak da iyidir.”

İşte bebeğinizin gece boyunca uyumasına yardımcı olmak için deneyebileceğiniz denenmiş ve test edilmiş en iyi 5 uyku eğitimi yöntemi .

1) Ağlamadan uyku eğitimi – solma yöntemi

Ağlamadan uyku eğitimi - solma yöntemi

Ağlamadan uyku eğitimi – solma yöntemi

Kontrollü ağlama olmadan uyku eğitimi için, zayıflama yöntemi (kademeli olarak geri çekilme), şimdiye kadar yaptığınız şeyi yapmak ve yatmadan önce bebeğinizle olan temasınızı kademeli olarak en aza indirmek anlamına gelir.

This Morning’in uyku uzmanı ve çok satan Bebek Sırları yazarı Jo Tantum, en önemli tüyosunu şöyle veriyor: “Bebeğinizin uyku desteği olmadan nasıl uykuya dalacağını öğrenmesine yardımcı olun”

Örneğin, genellikle uykuya daldıktan sonra onları uyutursanız, karartma yöntemiyle (FIO) uykuya dalmadan hemen önce onları yatırırsınız.

Uyanıp ağlarlarsa, onları tekrar kaldırın. Uyumaları için sallarsanız, yavaş yavaş bunu yapmayı bırakmayı deneyin. Durduğunuzda ağlarlarsa, onları tekrar biraz sallayın, ancak bunu en aza indirmeye çalışın.

Çocuğunuz memede uyuya kalırsa, bunu bir emzikle değiştirmeye çalışın veya eşinize bebeği yatırmasını sağlayın , böylece meme zamanını yatma zamanı ile ilişkilendirmeyi bıraksınlar. Bu çok aşamalı bir süreç ama yapılabilir.

2) Minimal temas yatıştırıcı uyku eğitimi yöntemi

Minimal temas yatıştırıcı uyku eğitimi yöntemi

Minimal temas yatıştırıcı uyku eğitimi yöntemi

Bu aynı zamanda alma/bırakma yöntemi olarak da bilinir ve uyku treni için daha nazik bir yöntemdir.

Bu, ebeveyn bebek uyuyana kadar yanında kalır, ancak teması en aza indirmeye çalışır, örneğin bebeği kucağınıza almamak gibi.

Onları yatağa yatırın, okşayın, susturun ve geri çekilmeye çalışın. Ağlarlarsa, tekrar patlayabilir ve susabilirsiniz. Bu işe yaramazsa, onları kaldırabilir ve tekrar sessiz olduklarında bırakabilirsiniz.

Aşağılanmaya alışmaları gerekiyor. Bütün mesele, bebeği sadece rahatlık için almak, ancak uyumak için bırakmaktır.

Teması en aza indirmeye çalışın. Bir noktada, onları almayı bırakacaksınız ve sonunda onları yatmadan önce bırakıp kendi başlarına uyumalarına izin verene kadar okşayacaksınız.

Bu yöntemi seviyoruz ve bebekler de seviyor. İlk başta ebeveyn için yorucudur ve diğer yöntemlerden daha uzun sürebilir, ancak suçluluk duymaz!

3) Uyku eğitimi Ferber yöntemi

Uyku eğitimi Ferber yöntemi

Uyku eğitimi Ferber yöntemi

Dr Richard Ferber tarafından icat edilen bu yöntem, uyku eğitimi ağlama yöntemi veya kontrol ve konsol yöntemi olarak da bilinir.

Bebeğinizi yatıştırıcı uyku müziği veya gece ışıkları ile yatağına yatırdıktan sonra, odadan çıkarsınız ve eğer itiraz ederlerse, geri gelir ve onu okşar ve “orada, orada” gibi kelimelerle yatıştırırsınız. “İyi geceler bebeğim, uyu” ya da tekrar ayrılmadan önce seçtiğin kelimeler.

Ağlarlar veya karşı çıkarlarsa, tekrar içeri girersiniz, onları okşar ve yatıştırırsınız, tercihen onları almazsınız ve onlar uyuyana kadar tekrar ayrılırsınız.

Ağlamaya devam ederlerse, aynı rutine bağlı kalırsınız, her seferinde odaya geri dönmeden önce bir dakika eklersiniz.

Bu bir saat veya daha fazla sürebileceğinden biraz zaman alır, ancak kimse uyku eğitiminin kolay olduğunu söylemedi!

Ferber yönteminin amacı, bebeğe her zaman orada olduğunuza dair güvence vermektir, ancak şimdi yatma zamanıdır, bu yüzden uyku zamanıdır.

Bu yöntem, Ferber Yönteminin daha uç bir versiyonundan ve en tartışmalı olan, uyku eğitimi Cry it Out (CIO) yöntemi olarak da bilinen Extinction Method’dan alınmıştır.

Bu, Marc Weissbluth tarafından icat edilmiştir ve çocuğunuzu yatağa götürmeyi, iyi geceler dilemeyi ve uyuyana kadar ağlamaları için orada bırakmayı gerektirir.

Birçok uzman ve ebeveyn bu yöntemi şiddetle eleştirir ve bir çocuğu gece boyunca kendi kendine uyutmanın başka birçok yolu olduğundan, gereksiz olduğunu düşünür.

Bunu söyledikten sonra, birçok ebeveyn, mükemmel sonuçlarla, mutlak zekalarının sonuna geldiklerinde son çare olarak bu yönteme başvururlar.

Eğer mideniz bulanıyorsa, çocuğunuzun gece boyunca, genellikle birkaç gün içinde kendi kendine uyumasını sağlamanın oldukça etkili ve hızlı bir yoludur.

(Bu yöntemi biraz sabır ve ısrarla seçtiğimiz diğer 5 yöntemle harika sonuçlar elde edebileceğinize inandığımız için bu listeye eklemedik.)

4) Uyku eğitimi koltuk yöntemi

Uyku eğitimi koltuğu yöntemi

Uyku eğitimi koltuğu yöntemi

Koltuk yöntemi, çocuğunuza orada olduğunuzu bildirmenin bir yoludur, ancak hala yatma vaktidir.

Ferber yönteminin daha hafif bir versiyonu, çocuğunuzu her gece aynı rutini kullanarak yatağa hazırlar ve yatırır, bir koltuk kapar ve uyuyana kadar yanına oturursunuz.

Bu yöntem diğer yöntemlere göre daha uzun sürebilir çünkü çocuğunuz sizi orada hissederse ilginizi isteyebilir ama siz direnmek zorunda kalacaksınız.

Ağlarlarsa, sakinleşene kadar birkaç dakikada bir onları rahatlatabilirsiniz.

Göz teması kurmamaya çalışın çünkü bebeği ağlarken izleyip tepki vermiyorsanız bu ikiniz için de zor olacaktır. Bir bebeği ağlarken izlemek ve bu konuda hiçbir şey yapmamak eğlenceli değildir ve çocuk da aynı şeyi merak edecektir.

Yanlarında otururken uykuya dalmakta ustalaştıktan sonra, bir sonraki adım, siz odadan tamamen çıkana kadar koltuğu daha da uzağa taşımaktır.

5) Hibrit uyku eğitimi yöntemi

Hibrit uyku eğitimi modeli

Hibrit uyku eğitimi modeli

Bebekler söz konusu olduğunda herkese uyan tek bir beden yoktur – bazı bebekler mankenlere tepki verirken diğerleri vermeyebilir.

Bazıları kundaklanmayı sevebilir, bazıları sevmeyebilir. Doğru ve yanlış bir yol yoktur ve her ebeveyn kendileri ve bebekleri için doğru olanı seçmelidir.

Belirli hibrit uyku eğitimi yöntemi kuralları yoktur. İçgüdülerinizle hareket etmekle ilgili. Bu hibrit yöntem ile sizin için neyin iyi olduğunu siz seçersiniz.

Belki 20 dakika boyunca yatıştırma ve rahatlatma yöntemini seçeceksiniz ve ardından Ferber yöntemine geçmeden önce 20 dakika daha sandalye yöntemine geçeceksiniz.

Çocukların evrelerden geçtiğini ve harika bir uyuyan kişinin bile uyku gerilemesi yaşayabileceğini, bu nedenle belirli zamanlarda tekrar uyku eğitiminden geçmeniz gerekebileceğini unutmayın.

Uyku vakti rutininde değişiklik yapmak istiyorsanız , bunları yavaş yavaş yapın ve bebeği buna alıştırın. Sizin için ne işe yararsa, anahtar tutarlılıktır.

Uyku eğitimi ne kadar sürer?

Yönteme ve çocuğunuza bağlı olarak uyku eğitimi genellikle 3-7 gün sürer. 7 gün boyunca uyguladığınız yöntemle çocuğunuzun uykusunda herhangi bir gelişme görmüyorsanız, bunun yerine farklı bir yöntem denemenizde veya çocuk doktorunuzla iletişime geçmenizde fayda var.

Uyku eğitimi, bazıları bir bebeği tedavi etmenin kaba bir yolu olduğunu düşünerek kötü bir üne sahiptir, ancak uyku eğitimi, bir bebeği yatağa atıp ertesi sabaha kadar orada bırakmak anlamına gelmez.

Aslında çoğu uzman, bir bebeğin 15 dakikadan fazla ağlamasına izin verilmemesini tavsiye eder ve önerdiğimiz uyku yöntemlerinin hiçbiri buna göz yummaz.

Bebeğinizi gece boyunca uyutmanın başka birçok yolu vardır. Uyku eğitimi ağlamakla eş anlamlı olmak zorunda değildir, acımasız değildir ve hem size hem de bebeğinize çok yardımcı olacaktır.

Uyku eğitiminin faydaları

  • Bebeği kendi başına uyumaya alıştırır ve bundan keyif alır.
  • Onlara bağımsızlığı öğretir
  • Çocuklara gece uyandıktan sonra tekrar kendi kendine uykuya dalmayı öğretir.
  • Ebeveynlere bir mola ve çok ihtiyaç duyulan tam bir gece uykusu verir
  • Bir bebek olarak uykuda küçük bir ilerleme, bir yetişkin olarak avantajlara sahip olabilir

Uyku eğitiminin eksileri

  • Yapması biraz zaman alabilir ve başlangıçta hem bebekte hem de ebeveynlerde biraz hayal kırıklığına neden olabilir.
  • Ebeveynler, sadece birkaç dakikalığına bile olsa çocuğu yalnız bıraktıklarından dolayı kendilerini suçlu hissedebilirler.

Bizi takip edin

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Uyku eğitimi: Ne zaman başlamalı ve açıklanan yöntemler