Tereyağı yapılışı normal köy usulü yapımı şekli yayık ile yapılır. Önce süt mayalandırılarak olgunlaştırılır. Sonrasında yayık malzemesinin içerisine koyulur ve içerisine biraz soğuk su eklenerek çalkalanır. Çalkalanırken sütün içindeki yağlar birbirine sarılarak topaklaşmaya başlar. Sonrasında sütün üstündeki kaymak yoğunlaşarak katı bir kıvama geldiğinde ortaya tereyağı çıkar. Birde organik tereyağı yapımı var iki yöntemle yapılır. Birinci şekil ev yapımı yoğurt ile yoğurdun üstündeki kaymak cam kavanoza alınır ve üzerine bir miktar soğuk su eklenir. Ve daha sonra oda çalkalanarak aynı yayıkta yapılan gibi olur sonrasında tülbent veya ince bir bez yardımıyla süzülerek buzdolabında biraz bekletildikten sonra yemeye hazır bir hale gelir. Bir diğer yöntem ise krema içine su eklenerek yoğurularak suyu çıkarılır ve suyunu iyice çıkarana kadar bu işlem devam eder sonrasında kaba alınır ve soğuması için buzdolabına koyulur sonrasında yemeye hazır bir hale gelir.
İçeriğinde yer alan kısa ve orta zincirli yağ asitleri bağırsakta yaşayan patojen mikroorganizmalarla mücadele eder. Kansere karşı vücut hücrelerini korur ve kanser hücrelerinin çoğalmasını önler. Eklemlerde oluşan kireçlenme gibi rahatsızlıkların önlenmesinde yardımcıdır.
İçeriğinde yer alan A ve D vitaminin etkisi ile kemik yapısını güçlendirir ve diş çürümelerini önlemede etkin bir rolü vardır İçeriğinde yer alan OMEGA 3 ve OMEGA 6 yağ asitlerin etkisi ile beyin gelişimini sağlar. Özellikle büyüme çağındaki çocukların beyin gelişimlerinin tamamlanabilmesi için tereyağı tüketmeleri önerilir. Mutfağın vazgeçilmezlerinden biri olan tereyağı, pek çok mutfak işlerinde kendini aratır. Lezzeti ve dokusuyla eklendiği tarifi daha da çekici hale getirir. Pilavdan tatlıya, kekten böreğe kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hele de sabah kahvaltılarında yumurtanın içinde bal ve tereyağı ikilisi olarak ve sıcak ekmeğin üzerine sürüldüğünde de önemli bir rol oynar. Tereyağı tuzlu ve tuzsuz olarak iki şekilde kullanılır tuzlu olan genelde yemeklerde tuzsuz olan ise kahvaltılarda tercih edilir. Tuzlu olanın tuzsuz olana göre ömrü daha uzundur. Buzluktan çıkarıldığında çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Terayağ Nedir ? Nerede Ve Nasıl Kullanılır ?
Yorum Yaz