e
sv

Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?

1229 Okunma — 15 Temmuz 2022 00:08
Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?
avatar

Magazinpark

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?

Gebelik döneminde düzenli beslenme hem anne hem de bebek için oldukça büyük önem taşımakta. Peki gebelik dönemi boyunca hangi besinlere ağırlık verilirken  anne adayları hangilerinden kaçınmalı tüm detaylarıyla hamilelikte nasıl beslenilmesi gerektiği sizlerle.

Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?

Ülkemizde yılda yaklaşık 1 milyon 400 bin doğum gerçekleşmektedir . Gebelik öncesi ve gebelikte sağlıksız ve düzensiz beslenme hem anne adayların hem de bebeklerin  bir çok sağlık sorunu yaşamasıyla birlikte yaşamını yitirmesine dahi yol açabilmektedir.

Gebelikteki beslenme şekli ile bebeğin doğum ağırlığı vücutsal gelişimleri ve özellikle beyinsel gelişimi ve sağlığı arasında çok önemli bir ilişki bulunmaktadır. Düşük doğum ağırlıklarının en önemli nedenlerinden biri ,hamilelerde görülen beslenme bozukluklarıdır .Hamilelik döneminde enerji ve besin ihtiyacı artış göstermektedir bu gereksinimler yeteri miktarda karşılanmadığında ise bebeğin büyüme ve gelişimi annenin kendi doku ve organlarından karşılanırken çeşitli hastalıklar ortaya çıkabileceği gibi enfeksiyonlara karşı direnci son derece azalır.

Önemli beslenme önerilerinden birisi olan süt ve süt ürünleridir özellikte gün de en az 2 su bardağı süt veya isteğe göre yoğurt tüketimi bebeğin kemik gelişimi için son derece faydalı olacaktır. Bu besinler yerine aynı şekilde 2-3 kibrit kutusu büyüklüğünde peynir tüketimi ya da 1-2 kaşık çökelek tüketimi de faydalı olacaktır. Yine anne adayları normal tüketimlerine ek olarak yumurta ya da yumurta kadar et, tavuk, balık gibi ürünler tüketmelidirler. Bunlara ek olarak ise kurubaklagil özellikle mercimekli ya da nohutlu çorbalar tüketmelilerdir.

Vitaminler açısından zengin olabilecek meyve ve sebzeler her öğüne eklenilmeye özen gösterilmelidir. Anne adayları uzun süre aç kalmamaya ama azar azar sık aralıklarla beslenmeye dikkat etmelidirler, gün içerisinde olabildiğince zeytinyağı tüketmeleri bunun yanında yüksek C vitamini içerikli salatalar… Yemeklerde ise sıvı yağ tüketimiyle birlikte mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır .Bu şeklide bebek guatr hastalığından ve zeka geriliği gibi sağlık sorunlarından korunmuş olur.

Sigara ve alkol kullanımından kesinlikle kaçınılmalıdır. Gebelikte sıvı tüketimi olağanın üstünde bir derece de artacağından bu gereksinimi  karşılamak için ;bol su tüketimi ,süt , ayran , taze sıkılmış meyve suları gibi besinler kullanılabilir. Bununla birlikte gün de en az 10 bardak su içilmelidir. Gebelikte anemi (kansızlık) daha sık görülür. Anemiden korunmak için; yumurta, kırmızı et, kuru baklagiller, pekmez ve taze meyve-sebze gibi yiyeceklerin daha fazla tüketilmesine özen gösterilmelidir. Çay ve kahve tüketimi en aza indirilmelidir. Yemeklerden bir saat öncesi ve bir saat sonrasına kadar çay ve kahve içilmemelidir.

Hamilelikte aşermenin hormonal etkiler sonucu oluştuğu bilinmektedir , bu nedenle canınız bir şeyi aşırı derecede çekiyorsa da canınızın çektiği kadar değil vücudunuz o besinden ihtiyacını karşılayabileceği kadar olanını tüketmeniz hem sizin hem bebeğinizin sağlığı açısından en doğru olan olacaktır.

Ambalajlı besinlerden olabildiğince uzak durulmalı içeriği bilinmeyen besinleri kullanılmamalıdır ,ekstra olaraktansa D vitamini hamilelikte anne ve bebeğin gelişimi için çok önemli bir yer taşır bunu karşılamak için öğle saatleri dışında günde 15-20 dakika kadar dışarı çıkmaları da önerilmektedir.

GEBELİKTE BESLENME İLE İLGİLİ DAHA FAZLAASI İÇİN

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/gebeligin-ilk-uc-ayinda-beslenme/

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/gebeligin-ilk-uc-ayinda-beslenme/

Sıradaki içerik:

Hamilelikte Nasıl Beslenilmeli?