İçindekiler
Bayramlarımız , tüm sevdiklerimizle bir araya gelip paylaştıkça artan anılarımızla dolu, geniş sofralarla simgelenen çok özel ve önemli günlerdir… Bu özel günlerde gündelik yeme içme alışkanlığımızın çok dışına çıkılarak geleneklerimizin birer getirisi olan şerbetli tatlılar, şekerler ve ek olarak ise kırmızı et tüketimi fazlasıyla artış göstermektedir.
Bayram tatilleri ya da sonrası için bazı sağlık sorunlarına sebebiyet verebilir . Fazla kırmızı et tüketimi bu dönemde, yüksek tansiyon , fazla kilo alımı olan , kalp-damar , mide (diyabet) vs. rahatsızlığı olan kişilere özellikle çok yağlı etleri tercih etmemeli ya da aşırı bir tüketimden kaçınmaları gerekmektedir .PEKİ KURBAN BAYRAMINDA NE KADAR ET TÜKETMELİYİZ DOĞRU ET TÜKETİMİ NASIL OLMALI?
https://sagligim.gov.tr/merak-edilenler/kurban-bayraminda-beslenme.
Etler sindirimi zor besinlerdir bu yüzden yeni kesilen etin sindirim problemi yaşatmaması için 24 saat kadar dinlendirilmesi gerekmektedir. Daha sonra küçük parçalara ayrılarak buzluklarda saklanmalıdır. Et sıcak bir ortamda bekletilmez çözülmüş et tekrar buzluğa atılmaz bu etin bozulmasına hatta tüketen bireylerin zehirlenmesine dahi sebep olabilmektedir.
Et tüketirken kızartma kavurma gibi yöntemlerden kaçınılmalı Haşlama veya istek üzerine buğulama yöntemi ile kısık ateş ve kendi yağı ile pişirilerek tüketilmelidir. İçerisine doymuş yağlar yani tereyağı , kuyruk yağı gibi kolesterol ve kalori gibi içeren besinler konulmamalıdır.
Bir beslenme düzeninde olması gereken et tüketim planı haftada 2-3 kez yani yaklaşık 100-120 gramdır. Bu miktar bir bireyin alması gereken protein ve etten alması gereken bütün besin ögelerine yetmektedir. Kurban Bayramında ne olursa olsun bu oranı çok geçmemekle birlikte özellikle günde 100-150 gramı geçmemek gerekmektedir. Olabildiğince tek başına et değil yanında sebze , salata , çorba gibi besinlerle birlikte tüketimi daha faydalı olacaktır. Aynı şekilde etin yanında gazlı içecekler tüketilmemelidir bu tür içecekler kan şekerini yükselttiği gibi hazımsızlığa da yol açabilir. Bunlar yerine su, ayran gibi içecekler tercih edilebilir.
Et tüketilirken içerdiği kolesterol miktarı da dikkate alınmalıdır. Kolesterol vücudumuzdaki bir çok kimyasal reaksiyon için gerekli olsa da 2/3 ü vücudumuzda sentezlenir. Yani sadece 1/3 ünü dışardan almamız gerekir. Bu da yaklaşık olarak 300 mg’a eşittir. Haşlanmış bir yumurtada 213 mg kolesterol bulunur, 1 yemek kaşığı kavurmada ise 20 mg bulunur. Bu miktarlar göz önüne alındığında et tüketimine dikkat etmek gerekir. Fazla kolesterol alımı damar tıkanıklığına ve safra taşına neden olabilir.
Bu gibi durumalar göz önünde bulundurularak doğru ve sağlıklı bir et tüketimi gerçekleştirebilir . Rahat bir bayram tatili geçirebilirsiniz.
Kurban bayramında bu miktarlar da göz önünde bulundurularak aşırıya kaçılmamalı çok fazla et tüketilmemelidir. Özellikle et tüketimi günlük olarak 100-150 gramı geçmemelidir. Ayrıca tek başına tüketilmemeli mutlaka yanında çorba, sebze, salata benzeri yiyecekler tüketilmeli.
Buzdolabında birkaç gün beklettikten sonra, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirerek tüketmelidir.
Kırmızı ette porsiyon kontrolü önemlidir. 6 yemek kaşığı et kavurma 1 porsiyon etli yemek yerine tüketilebilir.
Haklısınız ben de bayramda diyet yapın demeyeceğim. Her zamanki gibi sadece dengelemenizi isteyeceğim…
Çok başarılı bir yazı olmuş çok beğendim teşekkür ederim.
Kurban Bayramında ne kadar et tüketmeliyiz , doğru et tüketimi nasıl olmalı?
Yorum Yaz