e
sv

Disleksi Nedir, Neden Olur? Disleksi Belirtileri

1573 Okunma — 17 Nisan 2022 14:41
Disleksi Nedir
avatar

Magazinpark

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Disleksi Nedir, Neden Olur? Disleksi Belirtileri

Disleksi Nedir?

Disleksi bir tür öğrenme güçlüğüdür. Öğrenme güçlüğü olan bir çocuk, kelimeleri veya sayıları işlemede sorun yaşar. Öğrenme güçlüğünün birkaç türü vardır – disleksi, insanlar yeterince zeki olmalarına ve öğrenmek istemelerine rağmen okumayı öğrenmekte güçlük çektiklerinde kullanılan terimdir.

Disleksi Neden Olur?

Disleksi bir hastalık değildir. Bu, birinin doğuştan sahip olduğu bir durumdur ve genellikle ailelerde görülür. Disleksisi olan insanlar aptal veya tembel değildir. Çoğu ortalama veya ortalamanın üzerinde bir zekaya sahiptir ve öğrenme problemlerinin üstesinden gelmek için çok çalışırlar.

Araştırmalar, disleksinin beynin bilgiyi işleme biçiminden kaynaklandığını göstermiştir. Beyin resimleri, disleksisi olan kişilerin kitap okuduğunda, disleksisi olmayan kişilere göre beynin farklı kısımlarını kullandıklarını göstermektedir. Bu resimler aynı zamanda disleksili insanların beyinlerinin okuma sırasında verimli çalışmadığını da gösteriyor. Bu yüzden okumak çok yavaş, zor bir iş gibi görünüyor.

Dislekside Ne Olur?

Çoğu çocuk, konuşma seslerinin sözcükleri nasıl oluşturduğunu öğrenerek ve ardından bu sesleri alfabedeki harflere bağlayarak okumayı öğrenmeye başlar . Sonra bu sesleri kelimelere nasıl karıştıracaklarını öğrenirler ve sonunda daha önce birçok kez gördükleri kelimeleri tanıyabilirler.

Okumak biraz bisiklet sürmek gibidir: aynı anda birçok şeyi hassas bir zamanlamayla yapmayı gerektirir. Alıştırma ile, tipik okuyucular yavaş yavaş kelimeleri otomatik olarak okumayı öğrenirler, böylece zihinsel enerjilerini okuduklarını anlamaya ve hatırlamaya odaklayabilirler.

Ancak disleksi olan çocuklar fonemik farkındalık ve fonetik konusunda sorun yaşarlar. Böylece okuma otomatik hale gelmez ve yavaş ve zahmetli kalır. Bir çocuk okumada bu başlangıç adımlarıyla mücadele ettiğinde, anlamada sıkıntı çekmesi ve ardından hayal kırıklığının gelmesi muhtemeldir.

Disleksi ile ilgili yaygın bir varsayım, harflerin veya kelimelerin ters göründüğüdür. Bu tür bir problem disleksinin bir parçası olabilir, ancak tersine dönmeler sadece disleksi olan çocuklar değil, birinci veya ikinci sınıfa kadar olan çocuklar arasında çok yaygındır. Disleksili çocuklar için en büyük sorun fonemik farkındalık, fonetik ve hızlı kelime tanımadır.

Disleksiyi Anlamak

Disleksi olan çocuğun özellikleri Disleski belirtileri

Okul öncesi ve ilkokul çocuklarında, bazı disleksi belirtileri (disleksi olan çocuğun özellikleri) aşağıdakilerle ilgili zorlukları içerir:

konuşmayı öğrenmek
daha uzun kelimeler telaffuz etmek
kafiye
alfabe sırasını, haftanın günlerini, renkleri, şekilleri ve sayıları öğrenme
harf isimlerini ve seslerini öğrenme
adını okumayı ve yazmayı öğrenmek
heceleri ve konuşma seslerini sözcüklerle tanımlamayı öğrenme
basit kelimeleri seslendirmek
kelimeleri doğru harf sırasında okuma ve heceleme (“pot” yerine “top”)
el yazısı ve ince motor koordinasyonu
Daha büyük çocuklar, gençler ve yetişkinler aynı disleksi belirtilerine sahip olabilir

sınıf seviyesinin çok altında okuma ve heceleme
okumaktan ve yazmaktan kaçınma
ödevleri ve testleri okuma ve yazma üzerinde yavaş çalışma
yabancı dil öğrenme ile mücadele

Aslında, disleksi teşhisi konan birçok insan başarılı bir yaşam sürmeyi başardı. Disleksisi olan birkaç ünlü kişi şunlardır:

  • Bilim adamları : Albert Einstein, Elizabeth Blackburn, Ann Bancroft
  • Sanatçılar : Walt Disney, Sally Gardner, Ansel Adams
  • Yazarlar : Hans Christian Andersen, Agatha Christie, F. Scott Fitzgerald
  • Oyuncular : Whoopi Goldberg, Keira Knightley, Robin Williams
  • Girişimciler : Steve Jobs, Henry Ford, Tommy Hilfiger

Disleksi Nasıl Teşhis Edilir?

Disleksi genellikle ilkokulda teşhis edilir. Bazı durumlarda, çocuk büyüyene ve daha uzun ve daha karmaşık materyalleri okuyup anlaması beklenene kadar bu belirginleşmez. İleri okuma, heceleme ve yabancı dil öğrenme ile ilgili devam eden sorunlar, zeki bir gencin disleksi olduğunun işaretleri olabilir.

Disleksi, yalnızca okulda veya toplumda bir okuma uzmanı veya psikolog tarafından kapsamlı bir değerlendirmeyle resmi olarak teşhis edilebilir. Çocuk doktorları genellikle disleksi belirtilerini bilir ve aileleri uygun yardıma yönlendirebilir. Disleksi Nedir?

Sıradaki içerik:

Disleksi Nedir, Neden Olur? Disleksi Belirtileri