Dünya genelinde artış gösteren boyun ağrısı, bilhassa cep telefonu kullanımının yaygınlaşmasıyla her üç şahıstan birinde görülüyor.
Telefon kullanımının yaygınlaşması, beraberinde duruş bozuklukları ve boyun fıtığı üzere sıkıntıları da arttırarak boyun ağrısının sıklığını artırmış durumda.
Son yıllarda cep telefonu ve bilgisayar kullanımının artması, boyun ağrısının daha sık ortaya çıkmasına neden oluyor.
Boyun ağrısı çoklukla duruş bozukluğu ve boyun fıtığı üzere etkenlerden kaynaklanırken, birebir vakitte önemli hastalıkların habercisi de olabiliyor.
Beyin ve Hudut Cerrahisi Uzmanı Dr. Siyavuş Muhammedrezai, erken teşhisin birçok hastalıkta hayat kurtarıcı olabileceği vurgusu yaparak, “Şiddetli ağrılarda hasta esasen kesinlikle doktora başvuruyor. Kıymetli olan, tedaviye karşın bir haftadan uzun süren ve sık sık tekrarlayan boyun ağrılarıdır. Bu hastalar kesinlikle ayrıntılı olarak araştırılıyor.” diyor.
CİDDİ HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR!
Boyun ağrıları yalnızca boyun omurgası yahut yapılarından kaynaklanmaz; göğüs, kalp, hatta karın boşluğundaki iç organların hastalıkları da bu bölgede ağrıya neden olabilir. Dr. Siyavuş Muhammedrezai, omurgaya bağlı ağrıların mekanik ve mekanik olmayan boyun ağrıları olarak iki kümeye ayrıldığını belirterek, “Tümör metastazları, romatizmal, enfeksiyon ve metabolik hastalıklar ile fibromiyalji, mekanik olmayan nedenleri oluşturuyor. Mekanik boyun ağrıları ise ekseriyetle trafik kazalarında oluşan yaralanmalar sonucu boyun tutulması, kireçlenme, makus postür, alışılmamış fizikî aktivite, omuz kavşağı ve kol eklemlerine bağlı meseleler nedeniyle gelişiyor. Boyun ağrılarına pek çok etkenin yol açması ise tanıyı zorlaştırıyor.” halinde açıklamalarda bulunuyor.
AĞRI DENETİM ALTINA ALINABİLİYOR
Boyun ağrılarındaki tedavi, altta yatan etkene nazaran planlanıyor. Kusurlu hareketler nedeniyle gelişen kas kaynaklı boyun ağrılarında istirahat, boyun antrenmanları ve kas gevşeticiler ekseriyetle tesirli oluyor. Dr. Siyavuş Muhammedrezai, önemli olmayan boyun fıtıkları, kireçlenmeler yahut miyofasial ağrılarda ilaç ve fizik tedavi ile başarılı sonuçlar alındığını belirtiyor. Lakin, tedaviye karşın ağrı devam ediyorsa, bu hastalarda girişimsel ağrı tedavisi uygulandığını tabir ederek, “Ağrının tümünün yahut bir kısmının denetim altına alınmasıyla sorun çözülüyor ya da güzelleşmeye yardımcı olunuyor.” diyor.
Mikroenjeksiyon yöntemi
Özellikle eklem kireçlenmelerinde ağrıları azaltmak emeliyle kullanılan mikroenjeksiyon formülü, hastanın ağrılarını hafifletmek için sedasyon yahut lokal anestezi altında uygulanıyor. Dr. Siyavuş Muhammedrezai, mikroenjeksiyon usulünün, hastanın süreç sırasında çoklukla hiç ağrı hissetmediğini belirterek, “Eklem içine lokal anestezik casus ile az ölçüde kortizol enjekte edilip, birebir seansta faset eklemine radyofrekans uygulandığında, ağrılarda önemli azalma görülüyor.” diyor.
Epidural enjeksiyon
Küçük boyun fıtıklarında, kireçlenmeye bağlı hudut sıkışmalarında yahut boyun disklerinde oluşan anüler yırtıklarda tesirli olan epidural enjeksiyon, lokal anestezi yahut sedasyon altında uygulanıyor. Dr. Siyavuş Muhammedrezai, epidural steroidlerin güçlü antienflamatuar tesirleri sayesinde, bası altında kalmış olan hudut dokusunda ödemi azalttıklarını ve enflamasyonu önledikleri için uzun müddetli tesir sağladıklarını tabir ediyor.
Sağlık
Ağrı,Boyun,Hasta,Boyun Ağrıları,Tedavi,Sık
Telefon kullanımına dikkat!: Her üç kişiden biri etkileniyor!
Yorum Yaz