e
sv

Her Girişimcinin Okuması Gereken Beş Felsefe Kitabı

1628 Okunma — 14 Nisan 2022 14:49
avatar

Magazinpark

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Her girişimcinin okuması gereken beş felsefe kitabı

Her Girişimcinin Okuması Gereken Tipik girişimci kitaplığınız -fiziksel veya dijital- iş dünyasının önde gelen isimlerinin kitaplarıyla ve yatırım, pazarlama, işe alma ve benzeri konularda tavsiyelerle doludur. Bunun tartışılmaz bir şekilde iyi bir nedeni var: bu metinler, büyümeyi nicel olarak artıran somut, teknik stratejiler öğretiyor.

Öte yandan felsefi bilgeliğin yararını saptamak daha zordur. Gerçeğin, sosyal sistemlerin ve insan doğasının soyut ilkeleri, geniş ölçüde sarmaşık kaplı üniversitelerin ve akademik kitapçıların alanı olarak kabul edilir ve ilk bakışta, Platon veya Nietzsche’nin kuruculara değerli rehberlik sunması imkansız görünebilir.

Ancak bugünün en başarılı girişimcilerinden ve yatırımcılarından bazılarının Peter Thiel, Carl Icahn ve Carly Fiorina- üniversitede felsefe okuduklarını bilmiyor olabilirsiniz. Tarihin entelektüel devlerinin dersleri, yüzyıllardır iş dünyasına uygulanabilirliğini koruyor ve özellikle bu beş eser, şaşırtıcı derecede alakalı teoriler içeriyor.

Kitaplığınızı çeşitlendirmek ve ufkunuzu genişletmek istiyorsanız, buradan başlamak için daha iyi bir yer olamaz.

1. Platon’dan Özür

Sokrates, antik dünyanın önde gelen düşünürlerinden biriydi, hakikat arayışında geleneksel bilgeliği sorgulamaktan korkmayan bir ikonoklasttı. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, bu tutum onu Atinalı seçkinlerle sıcak suya soktu ve sonunda onu gençleri yozlaştırmakla ilgili uydurma suçlamalarla mahkemeye çıkardı. Özür , (öğrencisi Plato tarafından yazılmış) savunma konuşmasının bir açıklamasıdır; bu konuşmasında şüpheciliğin önemini vurgular, sözde “bilge adamlar”ın bilgisini uydurma olarak reddeder ve bunun yerine kişinin yapmadığı şeyin gerçekleşmesini önermesini önerir . bilmek birinci derecede önemlidir. Yenilikçi olmakla birlikte aynı zamanda alçakgönüllü ve meraklı olmak, Sokrates’in ilkeleriyle tutarlı bir tutumdur ve her başarılı girişimcinin temel karakter özelliğidir.

2. Kendine Güven , Ralph Waldo Emerson

Kendine Güven içinde ifade edilen fikirler , Platon’un Apology’deki fikirlerine benzer , ancak daha açık bir şekilde bireyci bir eğilime sahiptir. Emerson, uyumluluğun dehanın antitezi olduğuna kararlı bir şekilde inanıyor kişinin yaşıtlarına veya eskilere değil, kendine güvenmesi, hayatta başarıya giden en kesin yol. Bu, günlük olarak birbiriyle çelişen tavsiyelerle dolup taşabilecek kurucular için önemli bir hatırlatmadır. Başkalarının görüşlerini dikkate alarak ve otoriter bakış açılarının sizi doğru yoldan saptırmasına izin vermeyi reddederek, sağduyulu (ama kölece değil) içgüdünüzü takip edin. Emerson’un çok harika ve keskin bir şekilde belirttiği gibi, “aptalca bir tutarlılık, küçük devlet adamlarının, filozofların ve ilahiyatçıların taptığı küçük beyinlerin hobgoblinleridir.” Her Girişimcinin Okuması Gereken

Her Girişimcinin Okuması Gereken

3. Putların Alacakaranlığı, Friedrich Nietzsche

Nietzsche, geleneksel bir ideal ya da duyuların ötesindeki “gerçek” dünya nosyonunun içini boşaltır ve onu elde edilemez ve dolayısıyla yararsız bir soyutlama olarak nitelendirir. Ahlaki karşıtı duruşu (yapıtın başka bir yerinde ifade edilmiştir) kesinlikle böyle değildir. Girişimciler için taklit edilecek bir şey, mükemmelden daha azını kabul etmesi, sağlam bir iş stratejisi olarak yeniden oluşturulabilir. Bir şirket kurmak, alışverişi, beklentileri düşürmeyi ve öngörülemeyen koşullara uyum sağlamayı gerektirir. Hemen hemen hiçbir şey tam olarak planlandığı gibi gitmez ve bir talihsizliğe rastlasanız da, onu hayal bile edemediğiniz şekillerde büyütseniz de, Nietzsche’nin ünlü özdeyişini hatırlamanıza yardımcı olur. “Beni öldürmeyen şey nedir? beni daha güçlü kılıyor.”

4. Pragmatizm , William James

James’i okumanın avantajlarından biri, felsefesinin kasıtlı olarak ortalama okuyucunun erişebileceği terimlerle yazılmış olmasıdır. Sade İngilizce lehine felsefi jargondan kaçınır. Bu, bir dizi dersten oluşan bu cildi daha çekici ve bilgilendirici kılıyor. Pragmatizm , bir ifadenin veya ilkenin “doğru” olarak adlandırılabilmesi için deneyimle doğrulanabilir olması gerektiği fikrini destekler. Aynı taktik, genç girişimcilerin fantezi uçuşlarında çok ihtiyaç duyulan bir kontrolü sağlayabilir. James bize harika bir fikrin yeterli olmadığını hatırlatıyor. Eğer layık olduğunu kanıtlayacaksa, ekonomik ve sosyal gerçekliğe dayanmalı ve pazardaki gerçek bir ihtiyacı karşılayan sürdürülebilir ve karlı bir iş modeline yol açmalıdır. Aksi takdirde asla gerçekleşemez.

5. Siyaset ve İngiliz Dili , George Orwell

İletişimsel açıklığın daha acil bir savunması yazılmışsa, okumadım. Orwell – 1984 ve Animal Farm adlı distopik romanların yazarı – bu makaleyi örtmece ve belirsiz ifadelerin siyasi sistemlerin kusurlarını nasıl gizlediğini keşfetmek için kullanır, ancak onun kapsayıcı mesajının özel sektör için de etkileri vardır. Kurumsal şeffaflık, her şeyden önce bir şirketin liderliği, personeli ve müşterileri arasındaki dürüst, doğrudan iletişimin ürünüdür. Bu, ilgili tüm tarafların tam bir dile hakim olmasını, yazma becerisine ve ne kadar zor olursa olsun gerçeğin söylenmesi gerektiğine dair bir anlayışa sahip olmasını zorunlu kılar. Siyaset ve İngiliz Dili kısadır -muhtemelen bu listedeki en kısa çalışmadır- ancak her şeyden önemlidir. Her Girişimcinin Okuması Gereken

Sıradaki içerik:

Her Girişimcinin Okuması Gereken Beş Felsefe Kitabı