e
sv

Bebeklerde Ayrılık Kaygısı Nedir, Neden Olur?

1584 Okunma — 10 Mart 2022 16:47
ayrılık kaygısı
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Ayrılık kaygısı olan çocuklar, terk edilmeye karşı yoğun tepkiler gösterirler ve ebeveynlerinden uzak kalmaktan hoşlanmazlar. Bazı durumlarda, psikologlar ayrılık kaygısı olan çocukların henüz yürümeye teşebbüs etmemiş olabileceğini bulmuşlardır. Ebeveynlerin bunun gelişimin normal bir parçası olduğunu anlamaları ve bu süreçte çocuğunuza yardımcı olmaları önemlidir. Daha önce de belirtildiği gibi, her çocuk farklı bir hızda gelişir ve bebeğiniz yeni becerilerine alışırken yine de evin içinde taşınmaya ihtiyaç duyabilir. Çocuğunuzun ayrılık kaygısının üstesinden gelmesine yardımcı olmanın en iyi yolu, bir sorun haline gelmeden önce, süreci en başından geçirmesine yardımcı olmaktır.

Bir çocuk ayrılık kaygısı yaşadığında, ebeveynlerinin yanında olmak için güçlü bir istek duyarlar ve genellikle eve geri dönmek isterler. Bu, ebeveynlerinden uzun süre ayrı kalmalarını zorlaştırabilir.

Ebeveynleri endişelendirmesi gereken şiddetli ayrılık kaygısı belirtileri şunlardır;

Ebeveynlerinden ayrıldıklarında sık sık ağlama ve/veya çığlık atma nöbetleri.

Kendi başına taşımak isteyen ancak henüz yardımsız yürüyemeyen.

Onları evden çıkardığınızda veya çok uzun süre yalnız bıraktığınızda yapışkan olmak. Sensiz ya da varlığınızdan uzakta başka bir odada bırakılırlarsa çok üzülebilirler. Ebeveynlerinden ayrıldıklarında hemen alınmak ve fiziksel olarak her zaman yanınızda olmak isteyeceklerdir. Ayrılık kaygısı olan çocukların, yalnız bırakılma veya ebeveynlerinden ayrılma dışındaki durumlarda daha fazla üzgün ve korkmuş hissetmeleri mümkündür. Örneğin, ebeveynleri odanın karşısındaysa bazı çocuklar öfke nöbeti geçirebilir. Durum buysa, bu ayrılık kaygısı değildir çünkü sizden özellikle uzak durmaktan korkmazlar.

Ebeveynlerin, çocuklarının ayrılık kaygısının üstesinden gelmelerine yardımcı olabilecek birçok farklı yolu vardır. Her çocuk farklı tepki verdiğinden, tam olarak anlatıldığı gibi yapmak yerine, çocuğunuz için en iyi görünen şeyi denemeniz gerekebilir.

İlginizi çekebilir: Baba, Çocuk Yetiştirirken Nasıl Davranmalı?

Çocuğunuzda Ayrılık kaygısını Önlemek için 3 Adım

1) Çocuğunuzu yalnız bırakmadan önce fiziksel olarak kendi başına yürüyebildiğinden emin olun. Çocuğunuz yalnız bırakılmadan önce yardımsız yürüyebilmelidir. Yürüyemiyorlarsa, çocuğunuzu gözetimsiz bırakmadan önce bir profesyonelin yardımıyla süreç boyunca çalışmanız gerekebilir. Çocuğunuzun evde yalnız bırakılmadan veya ebeveynlerinden düzenli olarak ayrılmadan önce kendi başına yürümeyi öğrenmesi önemlidir. Kendi başlarına yürüyebildiklerinde, daha bağımsız olacaklar ve bu da ayrılık kaygısının üstesinden gelmelerine yardımcı olacaktır.

2) Çocuğunuz kendi başına yürümeyi öğrenene ve beceride ustalaşana kadar yakınlarda kalın. Çocuğunuz kendi başına yürümeye başladığında daha bağımsız olacaktır.

3) Dışarı çıkıp keşfetmeleri için kısa süreler için onları serbest bırakmak sorun değil, ancak onları gözetimsiz bırakmayın. Oyuncaklarla dolu bir odada oynayarak ve odada biraz dağınıklık bırakarak, ancak kendilerini bunalmış hissedecek kadar çok değilken, yalnız oynamayı öğrenmeye başlayabilirler.

Bizi takip edin.

Facebook

Twitter

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Bebeklerde Ayrılık Kaygısı Nedir, Neden Olur?