e
sv

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

1666 Okunma — 11 Mart 2022 09:19
hamilelik
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Hamilelik, hem anne hem de bebek için beslenmenin en önemli aşamalarından biridir. Hamilelik öncesi ve hamilelik sırasında yetersiz ve dengesiz beslenme anne için doğum risklerini beraberinde getirirken, gebelik zehirlenmelerine ve anne ölümüne neden olabilir. Hamile kadın için temel besinler arasında folik asit, potasyum, kalsiyum ve demir bulunur. Folik asit, bebekte nöral tüp defektlerini (NTD) önlemek için çok önemlidir. NTD, bir bebeğin beynini, omuriliğini ve kalbini etkileyebilecek ciddi bir doğum kusurudur. Hamilelik sırasında folik asit eksikliği bu korkunç duruma neden olabilir. Bu nedenle tüm hamile kadın, hamileliğin ilk ayından itibaren günde yaklaşık 400 mikrogram folik asit almaya başlamalıdır.

Folik asit, hücre bölünmesi ve büyümesi için büyük önemi olan bir B vitaminidir. Düzenli alım, daha az NTD şansı olan daha sağlıklı bebekler verebilir. Ek olarak, folik asit yarık dudak veya yarık damak gibi diğer doğum kusurları riskini de azaltabilir. Folik asidin yanı sıra potasyum da hamilelerin doğum kusurlarını önlemesi ve sağlıklı bebeklerin oluşması için önemli bir besindir. Potasyum folik asit ile değiştirilemez, bu nedenle hamile kadın günlük diyetlerine dâhil etmelidir.

Hamilelik Döneminde Burun Kanaması Sorunu Nedir?

İçindekiler

Potasyum Eksiliğinin Hamilelik Dönemindeki Yeri

Potasyum eksikliği anormal kalp ritimlerine, kan pıhtılaşmasının bozulmasına ve doğum sırasında kan kaybı nedeniyle anne ölümü riskinin artmasına neden olabilir. Kalsiyum, potasyumun yerini almayan başka bir besindir, ancak hamile kadın, hamilelik sırasında güçlü kemikler ve dişler gelişimi için yine de önemli bir kalsiyum kaynağı olarak almalıdır. Kalsiyum, güçlü kemikler oluşturmaya yardımcı olur ve bebeğin doğum kusurlarına yakalanmasını zorlaştırır. Annenin kalsiyum eksikliği varsa, bebek zayıf kemiklere sahip olabilir ve gelecekte kırık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Hamilelik Döneminde İshal Neden Olur, Çözümleri Nelerdir?

Demir, kan dolaşımını artırmaya yardımcı olurken, kanın kırmızı kalması için oksijen emilimini artırır. Yeterli demir yoksa kansızlık ortaya çıkar ve yorgunluk, baş dönmesi veya fiziksel aktivitede zorluk gibi birçok soruna neden olur. Demir eksikliği, erken doğumun (37 haftadan önce) ve düşük doğum ağırlığının ana nedenlerinden biridir. Hamile kadın için en önemli besinlerden biri folik asittir, çünkü bebeğin beyin ve omurgasındaki kusurları önlemelerine yardımcı olur. Folik asidin yanı sıra potasyum, kalsiyum ve demir doğum kusurlarını önlemek ve sağlıklı bebekleri sağlamak için son derece önemlidir.

Hamilelik Döneminde Mide Yanması Nedir ve Neden Olur?

Hamilelik Döneminde Folik Asitin Önemi

Folik asit, hamile kadın için en önemli besinlerden biridir çünkü bebeğin beyin ve omurilikteki doğum kusurlarını azaltmaya yardımcı olur. Folat, hücre bölünmesi ve büyümesinde önemli bir rol oynayan bir B vitaminidir. Aynı zamanda hamile kadınlar için ana besinlerden biridir. Hamile kadın, hamileliklerinin ilk ayında her gün 400 mikrogram folik asit almalıdır. Folik asit, nöral tüp defekti riskini büyük ölçüde azaltmaya, hatta önlemeye yardımcı olabilir. Bebeğin beynini veya omuriliğini etkilediği için nöral tüp defekti denir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine (CDC) göre, çoğu durumda doğum öncesi teşhis edilmezler, bu nedenle yaşamla uyumlu olmazlar veya ciddi beyin hasarına neden olurlar. Bu nedenle tüm hamile kadınların bebeklerinde NTD’lere karşı kendilerini korumak için ilk aydan doğuma kadar folik asit almaya başlamaları çok önemlidir.

Bizi takip edin.

Facebook

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Hamilelik Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?