Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Sitemize üye olarak beğendiğiniz içerikleri favorilerinize ekleyebilir, kendi ürettiğiniz ya da internet üzerinde beğendiğiniz içerikleri sitemizin ziyaretçilerine içerik gönder seçeneği ile sunabilirsiniz.
Üyelerimize Özel Tüm Opsiyonlardan Kayıt Olarak Faydalanabilirsiniz
Dolar, global dünyada ticaret,yatırım ve ekonomi anlamında en çok tercih edilen para cinsidir. Bu netice de insanların doğal olarak dolara yönelmesi makul görebiliriz.Ayrıca elindeki meblağı dolara çevirmesi de kafada dolar hakkında soru işaretinin kalmadığını söylemek mümkün olabilir.
İçindekiler
DOLARIN YÜKSELİŞİ?
Peki doların yükselişi neye bağlıdır?
Dolar küresel ticarette önemli bir kozdur. Uluslararası ticarette hem mali olarak hem de finansman olarak sahnede yer aldığı için bir devinim yaşanmasına neden olur.Bu sebeple doların yükselişini evrensel bir çerçevede incelemek daha nesnel ve yararlı olabilir.
DOLARIN YÜKSELMESİNDE EN ÖNEMLİ UNSURLAR NELERDİR?
Bilindiği gibi bir ülkede dışardan yatırımın olmaması, yabancı sermayenin ilgi odağından çıkmış olması o ülkenin döviz kurlarını etki eder.
Küresel çapta savaşların olması da doları belki de etkileyen en önemli unsurdur.Özellike yeraltı kaynakları zengin olan ülkelerde savaşın çıkması, kaos ortamının oluşması doların tırmanışa geçmesine sebep olur.
İthalatta kendi para cinsini kullanan ve ihracatta dolarla ticaret yapan devletlerin ekonomisini derinden etkiler ve cari açığın oluşmasına olanak verir üstelik devletlerin ekonomisinin sallanmasına da neden olur.
Bir ülkede işsizlik, hayat pahalılığının artması, milli gelirin düşük olması ve yüksek enflasyonun toplu biçimde artmasıyla ekonominin çökmesine ayrıca üretim bakımından da zorluk yaşamasına neden olur.Üstelik bunun dolara etkisi kaçınılmazdır.
Ülkelerin milli paraları dolar karşısında düşüş görmesi doların şahlanmasına yön verir.
Uluslararası bankaların zam yapması orantılı olarak iş sektörlerini etkiler ve kısıtlamasına yol açar ve o ülkede istihdamın azalmasına yol açar.
Ekonomik krizin oluşması, alım satımın duraksaması da o ülkede doların değer kazanmasına sebep olur ve ivme kazandırmasına sebep olur.
Yorum Yaz