e
sv

Eczanelerde Satılan Kolajen Nedir

1732 Okunma — 21 Mart 2022 13:46
eczanelerde satılan kolajen nedir
avatar

admin

  • e 0

    Mutlu

  • e 0

    Eğlenmiş

  • e 0

    Şaşırmış

  • e 0

    Kızgın

  • e 0

    Üzgün

Eczanelerde satılan kolajen nedir diye araştırma içerisindeyseniz bu makalemiz tam sizlik. Cilt, eklem ve saç sağlığını desteklemeyi uman birçok insan günlük kolajen takviyesi yapar veya sabah kahvesine, çayına veya kahvesine kolajen tozu ekler.

Kolajen takviyeleri ve diğer kolajen ürünlerinin kullanımı artıyor olsa da, çoğu insan kolajenin gerçekte ne olduğunu veya vücutta ne yaptığını bilmiyor.

Bu makale, kolajen hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatmaktadır; bunun ne olduğu, vücudunuzda ne yaptığı ve kolajen takviyelerinin buna değip değmeyeceği de dahil.

Eczanelerde satılan kolajen nedir ve neden önemlidir?

Kolajen bir protein türüdür. Aslında, hayvanlarda en bol bulunan yapısal proteindir. Yapısal bir protein, hücrelerinizin ve dokularınızın yapısını veya çerçevesini oluşturan proteindir.

Bilinen 28 kolajen türü vardır ve tip I kolajen, insan vücudundaki kolajenin %90’ını oluşturur.

Kolajen esas olarak glisin, prolin ve hidroksiprolin amino asitlerinden oluşur. Bu amino asitler, kolajenin karakteristik üçlü sarmal yapısını oluşturan üç iplikçik oluştururlar. Kollajen bağ dokusunda, deride, tendonlarda, kemiklerde ve kıkırdakta bulunur. Dokulara yapısal destek sağlar ve aşağıdakiler de dahil olmak üzere hücresel süreçlerde önemli roller oynar :

  • Doku onarımı
  • Bağışıklık tepkisi
  • Hücresel iletişim
  • Hücresel göç, doku bakımı için gerekli bir süreç

Fibroblast adı verilen bağ dokusu hücreleri, kolajeni üretir ve korur. İnsanlar yaşlandıkça kolajenleri parçalanır, fibroblast işlevi bozulur ve kolajen üretimi yavaşlar. Bu değişiklikler, elastin adı verilen bir diğer önemli yapısal proteinin kaybıyla birlikte, ciltte sarkma ve kırışıklıklar gibi yaşlanma belirtilerine yol açar.

Kollajen kullanımları

Kolajen nedir

Kolajen nedir

Vücudunuz doğal olarak kolajen üretir ve onu tavuk derisi ve balık derisi gibi diyet kaynakları ile kolajen takviyeleri yoluyla tüketebilirsiniz. Takviyeler ve yüz kremleri gibi oral ve topikal kolajen ürünleri, kırışıklıklar, cilt nem kaybı ve eklem ağrısı gibi yaşlanma belirtilerini tedavi etmek için popülerdir.

Kolajeni toz, kapsül ve sıvı formda satın alabilirsiniz. Ek olarak alabilir veya hem sıcak hem de soğuk içeceklere ve yulaf ezmesi , yoğurt ve enerji topları gibi yiyeceklere ekleyebilirsiniz .

Sağlık uzmanları ayrıca yaraların, yanıkların ve diyabetik ülserlerin tedavisi de dahil olmak üzere tıp alanında kolajen ve kolajen bazlı malzemeleri kullanırlar. Ek olarak, kozmetik şirketleri nemlendirici ve nemlendirici özelliklerinden dolayı nemlendirici ve serum gibi ürünlerde kolajen kullanırlar

En iyi kolajen takviyesi Hangisi (Google Yorumları)

Kolajen kaybına ne sebep olur?

Yaşlandıkça, kolajen üretiminiz doğal olarak azalır. Ek olarak, kolajen parçalanır ve daha gevşek bir şekilde dağılır. Bu değişiklikler, kırışıklıklar ve kuru, sarkmış cilt gibi yaşlanmanın karakteristik belirtilerine yol açar. İskelet sisteminde bulunan kolajenin bütünlüğü de yaşla birlikte azalır ve bu da kemik gücünde azalmaya neden olur. Yaşlandıkça kolajen kaybı ve hasarı kaçınılmaz olsa da, bazı diyet ve yaşam tarzı faktörleri bu süreci hızlandırabilir.

Örneğin, sigara içmenin kolajeni bozduğu ve cilt yaşlanmasına, kırışıklıklara ve elastikiyet kaybına neden olduğu bilinmektedir. Aşırı içmenin ayrıca kolajen üretimini azaltarak ve cilt onarım mekanizmalarına zarar vererek cilt yaşlanmasını hızlandırdığı da gösterilmiştir.

Ek olarak, ilave şeker ve ultra işlenmiş gıdalarda yüksek bir diyetin ardından , kolajen döngüsünü azaltan ve kolajeni çevreleyen hücreler ve proteinlerle etkileşime girmesine müdahale eden glikasyon adı verilen bir sürece katkıda bulunur.

Aşırı güneşe maruz kalmak kolajen üretimini de bozar, bu nedenle güneş kremi kullanmak ve aşırı güneşe maruz kalmaktan kaçınmak erken cilt yaşlanması belirtilerini önlemeye yardımcı olabilir.

Kollajen için en iyi besin kaynakları

Kolajen Nedir

Kolajen Nedir

Kolajen tüm hayvanlarda bulunur ve bir hayvanın deri ve eklemler gibi bazı kısımlarında yoğunlaşır.

İşte kolajen açısından zengin gıdalardan birkaç örnek:

  • tavuk derisi gibi hayvanların kemikleri, derisi ve bağları
  • balık derisi ve denizanası gibi belirli deniz ürünleri türleri
  • kemik suyu da dahil olmak üzere kemikler ve bağlar gibi hayvan parçalarından yapılan ürünler

Vücudunuz amino asitlerden doğal olarak kolajen ürettiği için kümes hayvanları, balık, fasulye ve yumurta gibi gıdalardan yeterli miktarda protein aldığınızdan emin olarak kolajen üretimini destekleyebilirsiniz .

Amino asitlere ek olarak, vücudunuzun kolajen üretimi ve bakımı için diğer diyet bileşenlerine ihtiyacı vardır. Örneğin, C vitamini kolajen sentezi için gereklidir, bu nedenle düşük veya eksik C vitamini seviyelerine sahip olmak kolajen üretiminin bozulmasına neden olabilir. Bu nedenle, bol miktarda C vitamini açısından zengin besinler tüketmek, sağlıklı kolajen üretimini desteklemeye yardımcı olabilir. Örneğin, turunçgilleri, biberleri, yeşillikleri ve meyveleri deneyin. Dahası, faydalı bitki bileşikleri açısından zengin bir diyet tüketmek, iltihabı azaltarak ve kolajen bozulmasına karşı koruyarak cilt sağlığını iyileştirmeye de yardımcı olabilir.

Kollajen takviyesi almanın faydaları var mı?

Çalışmalar, kolajen takviyesi almanın birkaç fayda sağlayabileceğini göstermiştir.

Potansiyel cilt faydaları

Kolajen takviyelerinin en popüler kullanımlarından biri cilt sağlığını desteklemektir. Araştırmalar, kolajen takviyeleri almanın cilt sağlığı ve görünümünün belirli yönlerini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. 20 ila 70 yaşları arasındaki 1.125 katılımcıyı (%95 kadın) içeren 19 çalışmanın gözden geçirilmesi, hidrolize kolajen almanın plasebo tedavilerine kıyasla cilt nemini, elastikiyetini ve kırışıklıkları iyileştirdiği sonucuna ulaştı.

Hidrolize kolajen, hidroliz adı verilen bir işlem kullanılarak oluşturulan takviyelerde kullanılan yaygın bir kolajen türüdür. Bu işlem proteini daha küçük parçalara bölerek vücudun emmesini kolaylaştırır. Bir dizi çalışma, kolajen takviyesi almanın cilt nemini ve elastikiyetini iyileştirebileceğini ve kırışıklıkların görünümünü azaltabileceğini göstermiştir.

Bununla birlikte, bu çalışmaların çoğunun, çalışma sonuçlarını etkilemiş olabilecek kolajen ürünleri üreten şirketler tarafından finanse edildiğini unutmayın.

Araştırma çalışmalarında cilt sağlığını iyileştirmede etkili olduğu gösterilen kolajen dozları değişiklik göstermektedir, ancak çoğu çalışmada 8 hafta veya daha uzun süre günde 2.5-15 gram kullanılmıştır.

Kemikler için potansiyel faydalar

Cilt sağlığı ve görünümünün bazı yönlerini iyileştirmeye ek olarak, kolajen takviyeleri birkaç başka fayda sağlayabilir.

Bir çalışma, menopoz sonrası kemik mineral yoğunluğunu (BMD) azaltan 102 kadında kolajen takviyesi almanın etkilerini inceledi . 1 yıl boyunca günde 5 gram kolajen peptidi alanların omurga ve femurunda (alt bacakta bir kemik) BMD’de plasebo alanlara kıyasla önemli artışlar vardır.

“Eczanelerde satılmaktadır.” 

Bu kadınların 31’inde yapılan bir takip çalışması, toplam 4 yıl boyunca günde 5 gram kollajen almanın BMD’de ilerleyici bir artış ile ilişkili olduğunu buldu. Araştırmacılar, takip döneminde katılımcıların KMY’sinin omurgada %5,79-8,16 ve femurda %1,23-4,21 arttığını gözlemlediler.

Bu bulgular, uzun süreli kolajen takviyesi almanın, osteopeni ve osteoporoz geliştirme riski daha yüksek olan postmenopozdaki kişilerde kemik mineral yoğunluğunu artırmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Dahası, bir gözden geçirme makalesi, oral kolajen takviyeleri almanın, katılımcıların sertlik de dahil olmak üzere osteoartrit ile ilgili semptomlarını azalttığı sonucuna varmıştır.

Kolajen takviyeleri, direnç eğitimi ile birleştirildiğinde belirli popülasyonlarda vücut kompozisyonunu iyileştirmek gibi başka sağlık yararları da sağlayabilir.

Çalışmaların, özellikle düşük kemik mineral yoğunluğu olan yaşlı kadınlarda kolajen almanın bu yararlı etkilerini gözlemlediğini belirtmek önemlidir. Bu nedenle, kolajen takviyeleri, erkekler, daha genç olanlar veya düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip olmayanlar gibi diğer popülasyonlarda aynı etkilere sahip olmayabilir.

Kolajen takviyelerinin yan etkileri var mı?

Kollajen takviyeleri iyi bir güvenlik profiline sahiptir ve olumsuz yan etkilerle ilişkili değildir. Bununla birlikte, üreticiler genellikle kolajeni takviyelerdeki diğer bileşenlerle birleştirir. Cildin, tırnakların ve saçın sağlığını desteklemek için formüle edilmiş takviyelerdeki otlar ve yüksek düzeyde vitaminler gibi bazı bileşenler sağlık riskleri oluşturabilir. Örneğin, bitkisel özler gibi besin takviyesi bileşenleri, yaygın olarak reçete edilen ilaçlarla etkileşime girebilir ve bazıları hamile veya emziren kişiler için güvenli değildir.

Dahası, kolajen içeren bazı takviyeler, biotin gibi , kalp ve tiroid fonksiyonu için laboratuvar testlerine müdahale edebilecek mega dozlarda besin içerebilir. Bu ve diğer vitamin ve mineralleri uzun süre yüksek dozlarda alırsanız sağlık sorunlarına neden olabilir.

Bu nedenle, yalnızca kolajen içeren takviyelerin herhangi bir yan etkiye neden olma olasılığı düşük olsa da, etiketleri okumak ve diğer bileşenlerle birlikte kolajen içeren takviyelerin potansiyel risklerini anlamak önemlidir. Başka ilaçlar alıyorsanız veya hamileyseniz veya emziriyorsanız, takviye almaya başlamadan önce bir sağlık uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun.

Kollajen takviyeleri ve protein

Vücudunuzun kolajen seviyelerini veya kemik sağlığını desteklemek için kolajen yemenize veya kolajen takviyeleri almanıza gerek olmadığını unutmamak önemlidir. Aslında, diyetinize yeterli miktarda yüksek kaliteli protein, D vitamini, kalsiyum, C vitamini ve çinko ekleyerek vücudunuzun kolajen yapmasına ve sağlıklı kolajen düzeylerini ve kemik dokusunu korumasına yardımcı olabilirsiniz.

Biraz daha fazla protein içeren dengeli bir diyet yemek, özellikle yaşlandıkça kas dokusunu ve kemiği korumak için yararlıdır. Uzmanlar, bu amaç için vücut ağırlığınızın kilosu başına 0,36 gramdan (kg başına 0,8 gram) fazla protein tüketmenizi tavsiye ediyor.

Bunu desteklemek için, protein açısından zengin bu diyeti fiziksel aktivite, özellikle direnç eğitimi ve ağırlık taşıma egzersizi ile birleştirin.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Sıradaki içerik:

Eczanelerde Satılan Kolajen Nedir